- Kineserne gjorde en feil. Det er latterlig

Sier Lu Xia, kona til fengslet Nobelpris-favoritt, til Dagbladet.

HÅPEFULL: Lu Xia, kona til den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sier hun håper ektemannen får Nobels fredspris. Hun sier støtten og oppmerksomheten gir håp for Kina. Foto: AP Photo/Andy Wong/SCANPIX
HÅPEFULL: Lu Xia, kona til den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sier hun håper ektemannen får Nobels fredspris. Hun sier støtten og oppmerksomheten gir håp for Kina. Foto: AP Photo/Andy Wong/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BEIJING (Dagbladet): Dersom det er Liu Xiaobos navn som leses opp fredag klokka 11.00, er det slett ikke sikkert at han får vite at han er tildelt Nobels fredspris 2010.

Den fengslede kinesiske regimekritikeren vet ikke engang at han er nominert.

Det forteller kona, Liu Xia, i et intervju med Dagbladet. Liu sier hun og ektemannen har strengt forbud mot å snakke om temaer som politikk og fredsprisen, når hun en gang i måneden får besøke ham bak murene.  

- Jeg er takknemlig for alle som støtter ham. Dette er ikke en oppmerksomhet som bare vies ham, men hele Kina. Det gir håp om at Kina en dag vil oppleve fred, frihet og demokrati, sier hun.  

Bodde i Oslo 1. juledag i fjor ble ektemannen dømt til 11 års fengsel for undergravende virksomhet.  

«Kanskje personligheten min innebærer at jeg vil krasje inn i murstein hvor enn jeg går. Jeg kan tåle det, selv om det skulle bety at ende opp med en knust skalle», skrev en ung Liu Xiaobo, da han var gjesteforeleser ved Universitetet i Oslo i 1988.  

Et år senere ble han kastet i fengsel etter massakren på Den himmelske freds plass. Liu har også tilbrakt tre år i fangeleir, for å ha snakket nedsettende om ettpartistaten. 

EN GANG I MÅNEDEN: Liu Xia holder et bilde av ektemannen. En gang i måneden får hun besøke ham i fengsel. Foto: REUTERS/Petar Kujundzic/SCANPIX
EN GANG I MÅNEDEN: Liu Xia holder et bilde av ektemannen. En gang i måneden får hun besøke ham i fengsel. Foto: REUTERS/Petar Kujundzic/SCANPIX Vis mer

I dag er Liu Xiaobo en av Kinas mest kjente opposisjonelle, og favoritt til å motta Nobels fredspris. Han har fortsatt å kjempe for politiske reformer i det kommunistiske regimet.

Kom på natta Da politiet kom en desembernatt for to år siden, ga de ingen begrunnelse for arrestasjonen. Feltet for «motiv» i arrestordren sto tomt. Men alle som befant seg i den mørke leiligheten visste hva det gjaldt.

Liu var bare timer unna å publisere sitt mest omfattende opprop for reformer, det såkalte «Charter 08»-initiativet. Nå tilbringer han dagene med å lese i fengsel. Mens verden utenfor regner ham som favoritt til å motta fredsprisen.  

- Riktig nok har han mistet noe vekt, men ellers er helsa god og han virker å være ved godt mot. Han leser masse, sier kona til Dagbladet.

Latterlig Liu sier hun er svært takknemlig for alle som støtter og bryr seg om Liu Xiaobo.

Hun rister på hodet av rapportene om at kinesiske myndigheter, i form av viseutenriksminister Fu Ying, skal ha advart Norge mot å gi prisen til en kinesisk opposisjonell.  

Advarselen skal ha kommet under et møte med direktør for Nobel-instituttet Geir Lundestad i sommer.  

- De kinesiske myndighetene gjorde en stor feil. Det er latterlig. Den norske regjeringen og den norske Nobelkomiteen er ikke det samme, sier Liu.  

Dersom Liu Xias ektemann skulle vinne årets Nobels fredspris, vet hun ikke om hun kan komme til Norge for å motta den. Hun vet ikke engang om hun får komme ut av leiligheten av fredag.  

Utenfor venter garantert et stort presseoppbud — og de svarte bilene, som pleier å følge henne.