STORE I KINA: Coca-Cola, verdens største leskedrikkprodusent, har solid fotfeste i det enorme kinesiske markedet. Her fra Beijing-OL 2008. Personene på bildet har ikke forbindelse til hackingsaken. Foto: PETER MORGAN / AP / NTB SCANPIX
STORE I KINA: Coca-Cola, verdens største leskedrikkprodusent, har solid fotfeste i det enorme kinesiske markedet. Her fra Beijing-OL 2008. Personene på bildet har ikke forbindelse til hackingsaken. Foto: PETER MORGAN / AP / NTB SCANPIXVis mer

Kineserne hacket Coca-Cola

Stjal passord og fikk administratortilgang. Men selskapet holdt kjeft om skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Coca-Cola ble hacket av kinesere - trolig med støtte fra regimet i Beijing - i forkant av et stort oppkjøpsforsøk i 2009. Den amerikanske industrigiganten valgte imidlertid å tie om skandalen, melder Bloomberg.

Kineserne fikk romstere i det interne datasystemet i en måned før de ble oppdaget. I løpet av perioden logget de sensitiv informasjon som brukernavn og passord, og tilranet seg tilgang til e-postkontoer samt administratorprivilegier i nettverket.

Åpnet malware-post Innbruddet skjedde - pinlig nok - ved at hackerne klarte å lure Paul Etchells, Coca-Cola-sjefen for Stillehavs-området, til å klikke på en lenke i en e-post med fiendtlig programvare (malware). I e-posten utga de seg for å være selskapets toppsjef Muhtar Kent.

Så snart Etchells klikket på lenken, ble PC-en hans oversvømmet av diverse spionprogrammer som hackerne brukte til å trenge dypt inn i Coca-Colas indre anliggender.

Alt dette skjedde mens Coca-Cola planla å overta den kinesiske leskedrikkprodusenten Huyiuan Juice Group, et kjøp verdt 2,4 milliarder dollar (nær 14 milliarder kroner). Lyktes planen, ville det vært det største fremmede oppkjøpet av et kinesisk selskap noensinne.

Planen falt imidlertid i fisk tre dager etter cyber-angrepet, etter hva Bloomberg forstår. Innbruddet skal ha vært retttet spesifikt mot overtakelsesprosessen.

Ønsker åpenhet Det amerikanske føderale myndighetsorganet US Securities and Exchange Commission (SEC) har utarbeidet retningslinjer for selskaper som utsettes for hacking; de oppfordrer den angrepne part til å være åpen om hendelsen, av hensyn til kreditorer og investorer. Coca-Cola valgte å holde kjeft.

- Investorer har ingen peiling på hva som foregår nå til dags. Selskaper gir generelt lite informasjon om hva som skjer i deres nettverk, sier Jacob Olcott, en tidligere Kongress-rådgiver i cyber-sikkerhet, ifølge BBC.

Coca-Cola vil ikke kommentere hendelsen.