- Kineserne spionerer på oss

MI5-sjef advarer mot kinesisk nettsabotasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et hemmeligstemplet notat, lekket til The Times, kan for alvor skade forholdet mellom Kina og Storbritannia.

Notatet er sendt av Jonathan Evans, direktør i den britiske sikkerhetstjenesten MI5 til sikkerhetssjefer i 300 av landets største finansinstitusjoner, advokatkontorer og ulike bedrifter som gjør forretninger med Kina.

Her advarer Evans mot Kinas stadig økende bruk av internett for å spionere på forretningsvirksomhetene.

Også mindre bedrifter

Et av Europas største konsulentselskap, samt et større oljeselskap, har allerede vært utsatt for kinesisk nettspionasje, ifølge The Times.

Det er ikke nødvendigvis bare de større selskapene som står i faresonen her.

Times\' undersøkelser viser at mindre bedrifter og for eksempel advokatkontorer som spesialiserer seg på handelsvirksomhet med Kina, også er potensielle mål.

Mange bruksmuligheter

ELEKTRONISK KRIGFØRING: Flere undersøkelser som er  offentliggjort den siste tiden bekrefter MI5-sjefens påstander om omfattende kinesisk nettspionasje. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
ELEKTRONISK KRIGFØRING: Flere undersøkelser som er offentliggjort den siste tiden bekrefter MI5-sjefens påstander om omfattende kinesisk nettspionasje. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Den mest kjente framgangsmåten for nettspionasje er såkalte trojanske virus.

Dette er skreddersydd programkode som installeres i skjul, gjerne forkledd som et legitimt program eller prosess, og som gir utenforstående tilgang til informasjonen på maskinen eller nettverket.

Trojanere finnes i et stort antall varianter.

De kan for eksempel settes opp til å ta opp alle tastetrykk, surfehistorie eller endringer som gjøres i dokumenter, for så å sende det til sine makere.

Notatet sendt av MI5-sjefen inneholder informasjon om spesielle kjennetegn ved de kinesiske variantene, som gjør de mulig å oppdage.

-Ikke unaturlig

Flere av dem som kjenner til sikkerhetssituasjonen i Storbritannia, bekrefter MI5s påstander.

- Vet kineserne at et britisk firma ønsker å kjøpe et selskap eller andre verdier slik som landområder i Kina, bruker de alle midler tilgjengelig for å finne fram til avtaledetaljer slik som hvor mye det britiske selskapet har tenkt å betale, sier Martin Jordan ved KPMG til The Times.

- Kineserne spionerer på oss

Brevet framhever likevel nødvendigheten av en forsatt vekst i handel mellom Kina og Storbritannia.

Statsbesøk

Det er første gangen den britiske regjeringen går åpent ut mot Kina med beskyldninger om nettspionasje.

MI5 har i ettertid ikke ønsket å kommentere notatet. Den kinesiske ambassaden i England kjente heller ikke til Evans\' beskyldninger.

Det er likevel naturlig å tro at disse påstandene kan bli et aktuelt diskusjonstema da den britiske statsministeren Gordon Brown besøker Kina på nyåret.

Den kalde krigen

Spionasje- og sabotasjevirksomhet på internett, styrt av mektige etterretningsorganisasjoner, har den siste tiden fått mye oppmerksomhet.

En studie, utført av blant annet FBI og Nato, viser at minst 120 nasjoner ruster opp til det som allerede nå betegnes som den kalde krigen på internett.

Ifølge rapporten bruker svært mye ressurser på den type virksomhet og være kommet lengst når det kommer til elektronisk krigføring.

USA, India og Tyskland har alle blitt utsatt for større kinesiske dataangrep.

En liknende amerikansk studie forelagt kongressen tidligere i år hevder at den kinesiske nettspionasjen i USA er så omfattende at den kategoriseres som den nåtidens største trussel mot amerikansk teknologi.