Kineserne vil ut i verdensrommet

Kina har ambisjoner om å bli en stormakt i verdensrommet. Kineserne vil i løpet av de nærmeste årene sende mennesker ut i rommet og bygge opp sitt eget satellittnettverk, varsler regjeringen i Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en hvitbok som ble lagt fram denne uken og gjengitt av nyhetsbyrået Xinhua, gjentar kineserne sitt løfte om utelukkende å bruke verdensrommet til fredelige formål. En slik utnyttelse vil i årene framover bli en økonomisk nødvendighet, heter det i hvitboken.

Samtidig antydes det at landets romfartsprogram også vil få stor forsvars- og sikkerhetspolitisk betydning.

- Kinas nasjonale interesser må beskyttes, og nasjonens styrke i vid forstand utvikles videre, skriver hvitbokens forfattere.

- Blant de kortsiktige målene for det nærmeste tiåret er bemannede romferder. Slike ferder forutsetter et omfattende forsknings- og utviklingsarbeid og grundige tester av bemannede romfartøyer, heter det videre.

I fjor gjennomførte kineserne en vellykket ubemannet ferd med en romkapsel av den såkalte Shenzhou-typen. Denne konstruksjonen bygger på og er en videreutvikling av de amerikanske Apollo-kapslene og de russiske Sojuz-fartøyene.

(NTB)