Kinesernes skamløse propaganda­skryt: - Putin, du er så kjekk og har store muskler

Hylles i ny video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag avholdt Russland og president Vladimir Putin den årlige militærparaden i Moskva for å minnes seieren over nazistene og avslutningen på den andre verdenskrig.

Putin hadde invitert en rekke vestlige statsledere, men på grunn av situasjonen i Ukraina meldte de aller fleste avbud.

En som derimot møtte opp var den kinesiske presidenten Xi Jinping, og i anledning hans besøk til den russiske hovedstaden har det blitt laget en video som omhandler forholdet mellom de to stormaktene.

Hvor troverdig den er, det er derimot uvisst.

Spesialister Den anerkjente amerikanske avisa Wall Street Journal skriver at videoen er laget av «Studio on Fuxing Road» - et studio som flere ganger tidligere har laget politiske filmer for myndighetene.

Blant disse er flere tegneserier som setter kinesiske ledere i et meget godt lys, samt flere filmer fra president Xi Jinpings reiser.

I denne korte videosnutten er det derimot Russland og Vladimir Putin som skal roses, og her spares det ikke på hverken ros eller krutt.

«Store muskler» «Putin er veldig snill», sier et av intervjuobjektene, mens en annen trekker paralleller til Kinas egen president:

«Putin er en kjekk mann, akkurat som Xi Dada», sier hun, og bruker dermed et kjelenavn på Kinas statsleder, mens en tredje sier:

«Begge er sterke ledere», og en fjerde har tydeligvis latt seg imponere av det ikoniske Putin-bildet der han sitter på hesteryggen:

«Han har store muskler», sier han.

Nye kanaler Videoen er nok et eksempel på hvordan de kinesiske myndighetene stadig finner nye veier til å spre sine ønskede budskap - spesielt på internett da de tradisjonelle kanalene ikke lenger er like effektive.

Dette spesielt for å nå ut til et stadig yngre publikum.

Videoen ble i første omgang publisert på Kinas største video-nettside youku.com den 5. mai, og hadde allerede på torsdag passert over en million visninger.

Den har foreløpig ikke blitt en like stor hit på YouTube, men det er sannsynligvis bare et tidsspørsmål.

• Se et lite utdrag av videoen øverst i artikkelen