- Kinesisk aktivist beskyttes av USA

Chen Guangcheng, som er på flukt fra kinesiske myndigheter, er i sikkerhet i USAs ambassade i Beijing, opplyser andre aktivister.

BESKYTTES? Den blinde menneskerettighetsaktivisten Chen Guangcheng er ifølge andre aktivister i sikkerhet i en av USAs ambassader. Foto: REUTERS/Chinaaid via Reuters TV/Handout/NTBScanpix
BESKYTTES? Den blinde menneskerettighetsaktivisten Chen Guangcheng er ifølge andre aktivister i sikkerhet i en av USAs ambassader. Foto: REUTERS/Chinaaid via Reuters TV/Handout/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettighetsgruppa ChinaAid sier at kilder nær Chen har fortalt at han er under USAs beskyttelse og at det er samtaler på gang mellom amerikanske og kinesiske tjenestemenn vedrørende hans status.

En annen aktivist, Hu Jia, sier til BBC at Chen, som er blant Kinas mest kjente menneskerettsforkjempere, er i sikkerhet i den amerikanske ambassaden.

USAs utenriksdepartement har ikke kommentert påstanden. Heller ikke den amerikanske ambassaden i Beijing har bekreftet at Chen har søkt tilflukt der.

Rømte Den 40 år gamle blinde aktivisten rømte sist søndag etter å ha sittet i husarrest i byen Dongshigu i over halvannet år. Før det sonet han en fire år lang fengselsstraff.

Han ble dømt for å ha beskyldt myndighetene for å ha tvangssterilisert eller gjennomført senaborter på 7.000 kvinner i Shandong-provinsen på grunn av Kinas strenge ettbarnspolitikk.

Ifølge BBC er det kommet meldinger om at Chens bror og nevø er blitt pågrepet av politiet.

FNs menneskerettssjef Navi Pillay sier i en uttalelse at hun er bekymret for Chen og familien hans.

Urolig I en video som fredag ble lagt ut på internett, ber den blinde aktivisten statsminister Wen Jiabao etterforske voldshandlinger som blant annet hans mor og kone har blitt utsatt for.

- Selv om jeg nå er fri, er jeg fortsatt urolig ettersom min familie, min mor, min kone og mitt barn, fortsatt er i deres hender, sier han i opptaket, som er lagt ut av en dissidentgruppe med base i USA.

(NTB)