Kinesisk aktivist forsvunnet

Hua Huiqi sist sett da han syklet til kirka for å møte Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På sykkel og med kurs for Kuanjie-kirka, der president George W. Bush skulle overvære en gudstjeneste, ble brødrene Hua Huilin (52) og Hua Huiqi (46) stanset av hemmelig kinesisk politi og kjørt bort i to svarte biler.

Siden i går har ingen sett eller hørt fra den kjente, kristne aktivisten Hua Huiqi.

- De tok broren min i nakken og dyttet ham inn i bilen, sier broren Hua Huilin til South China Morning Post.

Han forteller at de to ble tatt til et bygningsområde og plassert i forskjellige rom. 

Hua Huilin ble løslatt noen timer senere. Det var andre gang i løpet av gårsdagen at han unnslapp kinesisk varetekt.

Broren er fortsatt savnet.

- Vi er så bekymret, sier Hua på telefon til magasinet Time.

Hua Huiqi ble døpt i Kuanjie-kirka, i det østlige Beijing, på begynnelsen av 90-tallet.

BANKET OPP: Hua Huiqi (46) er fortsatt savnet. Her er han avbildet, bevisstløs på sykehusbåre, etter å ha blitt banket opp av kinesisk politi i oktober 2007. Foto: AP Photo/Andy Wong/SCANPIX
BANKET OPP: Hua Huiqi (46) er fortsatt savnet. Her er han avbildet, bevisstløs på sykehusbåre, etter å ha blitt banket opp av kinesisk politi i oktober 2007. Foto: AP Photo/Andy Wong/SCANPIX Vis mer

Han ble en kjent pastor i det kristne undergrunnsmiljøet, og talsperson for mange av dem som mistet hjemmene sine i forbindelse med den voldsomme byggevirksomheten i Beijing.

Han er blitt arrestert og banket opp flere ganger i løpet av de siste årene. Han har også sonet en fengselsstraff på seks måneder.

En mann ved Beijings sikkerhetsbyrå sier til Time at de forsøker å finne ut hva som skjedde med Hua Huiqi, og at de ikke vil si noe før de har konkrete svar.

Talsmann for Det hvite hus, Gordon Johndroe, sier at de ikke kan bekrefte om Hua Huiqi ble arrestert, men han legger til:

- Vi blir skuffet hver gang noen ikke får mulighet til å utøve sin religion.

Da president Bush ankom Kuanjie-kirka i går, ble inngangen voktet av både uniformert og sivilkledd politi. De sørget for at ingen kristne, selv de lokale som hører til kirka, fikk komme inn, med mindre de hadde «rett dokumentasjon».

Kinesisk aktivist forsvunnet
BUSH-BESØK: President George W. Bush utenfor Kuanjie-kirka i Beijing i går.