Kinesisk aktivist mener nevø er utsatt for hevn

Aktivisten Chen Guangcheng stakk av fra husarrest.

STAKK AV: Den kinesiske aktivisten Chen Guangcheng mener at nevøen hans, som er pågrepet og mistenkt for drapsforsøk, blir straffet av myndighetene for at han selv stakk av fra husarrest. Her er han i en bil med USAs ambassadør Gary Locke. Foto: Reuters/NTB Scanpix
STAKK AV: Den kinesiske aktivisten Chen Guangcheng mener at nevøen hans, som er pågrepet og mistenkt for drapsforsøk, blir straffet av myndighetene for at han selv stakk av fra husarrest. Her er han i en bil med USAs ambassadør Gary Locke. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At den blinde aktivisten Chen greide å rømme fra landsbyen der han har sittet i husarrest i over halvannet år, har ydmyket myndighetene og politiet i hjemprovinsen. Siden rømningen er det kommet meldinger om at familie og venner er blitt mishandlet og trakassert av lokale sikkerhetsfolk.

Landsbyen er nå omringet av vakter, og det er umulig for journalister å komme seg inn i den.

Søndag bekreftet Chen, som er innlagt på sykehus i Beijing, at nevøen hans Chen Kegui nylig ble arrestert etter en konfrontasjon med tjenestemenn i landsbyen i provinsen Shandong øst i Kina.

På spørsmål om hvorfor politiet har pågrepet nevøen, svarer Chen:

- Jeg tror dette er hevn ute av kontroll, og det er deres siste kamp, sier Chen på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

- Mishandlet Chens slektninger har fortalt at nevøen handlet i selvforsvar. Idet politiet stormet huset til Chens eldre bror, skal nevøen ha grepet en forskjærkniv.

- De banket ham opp på voldsomt vis. Han ble slått så kraftig at ansiktet hans var dekket med blod. Jeg hørte at han fortsatt blødde i ansiktet tre timer senere, sier Chen.

Chen planlegger nå å reise til USA for å studere etter at kinesiske myndigheter oppfordret ham til å søke om studieopphold i utlandet og amerikanske myndigheter lovet ham stipend.

Skapte strid Ettersom Chen først søkte tilflukt i USAs ambassade i Beijing etter flukten, truet saken med å skade forholdet mellom Kina og USA.

Chens opphold i ambassaden skjedde like før utenriksminister Hillary Clinton var ventet i Beijing for å holde samtaler som skulle bedre samarbeidsklimaet mellom de to stormaktene.

At han måtte forlate ambassaden, har også skapt politisk uro, ettersom Chen har hevdet at han nærmest ble tvunget til å dra, samtidig som kinesiske myndigheter skal ha truet med å la rømningen gå ut over familien hans. Blant annet skal kona ha blitt bundet til en stol og mishandlet.

Chen er kjent for sitt engasjement mot ettbarnspolitikken, tvangssterilisering og tvangsaborter.

(NTB)