Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Kinesisk ekspert rystet over Italia

- Jeg skjønner ikke hva dere tenker på.

UIMPONERT: Visepresident i Røde Kors Kina, Sun Shuopeng, er ikke imponert over hvordan italienerne har håndtert virusspredningen. Video: AP Vis mer

I går ble det kjent at Italia har passert Kina i antallet coronavirus-relaterte dødsfall.

Bare lørdag meldte det søreuropeiske landet om 793 personer som har dødd etter å ha blitt smittet med viruset.

Dette er en tragisk rekord: aldri har flere dødd som følge av coronavirus i løpet av ett døgn, noe sted i verden, ifølge Wall Street Journal.

Nå slår Sun Shuopeng, visepresident i kinesiske Røde Kors, alarm.

Shuopeng er i Italia for å hjelpe landet med å håndtere coronakrisen, og holdt torsdag en pressekonferanse i Milano der han delte sitt syn på situasjonen.

Sammenlikner med Wuhan

Milano er hovedstaden i Lombardia-regionen – området i Italia som er hardest rammet av virusutbruddet.

Shuopeng sammenlikner situasjonen i Lombardia med situasjonen i den kinesiske millionbyen Wuhan, episenteret for utbruddet, for to måneder siden.

- En måned etter at vi innførte lockdown i Wuhan, ser vi en avtakende trend fra da sykdommen var på sitt høyeste punkt, sier Shuopeng ifølge CNN.

HJELPER ITALIENERNE: Kina har sendt et team med medisinske eksperter til Italia for å hjelpe dem med å bekjempe coronaviruset. Her er Sun Shuopeng, visepresident i Kinas Røde Kors, avbildet i Roma fredag forrige uke. Foto: AP/ NTB scanpix
HJELPER ITALIENERNE: Kina har sendt et team med medisinske eksperter til Italia for å hjelpe dem med å bekjempe coronaviruset. Her er Sun Shuopeng, visepresident i Kinas Røde Kors, avbildet i Roma fredag forrige uke. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Røde Kors-lederen legger ikke skjul på at han er rystet over det han har sett så langt, og mener at man i Lombardia ikke gjør nok for å begrense spredningen av viruset.

- Her i Milano, området som er hardest rammet av covid-19, er det ikke en veldig streng lockdown: offentlig transport fungerer stadig og folk beveger seg fortsatt rundt. Folk samler seg fortsatt på hotellene. Jeg har sett mange som ikke har på seg masker, sier Shuopeng i en video gjengitt av Time.

- Jeg skjønner ikke hva dere tenker på.

Lockdown for hele regionen

Fredag settes det inn nye og ekstreme tiltak i form av lockdown for hele Lombardia-regionen. Militæret settes inn for å håndheve portforbudet.

Sun Shuopeng har følgende budskap til italienerne:

- Vi må skynde oss. Vi må stoppe alle økonomiske aktiviteter og slutte med å bevege oss rundt. Alle må bli hjemme, i karantene, sier Røde Kors-lederen ifølge Newsweek, som har oversatt en artikkel fra italienske Milano Corriere.

47 000 italienere har så langt fått påvist smitte av coronaviruset. Det er nærmere 6000 flere enn for ett døgn siden, skriver NTB.

Over 4000 personer er døde.

I Kina er drøye 80 000 personer bekreftet smittet med viruset, mens 3248 er døde.

Forsøkte å varsle

Kina har for øvrig fått kritikk for sin håndtering av coronavirus-utbruddet.

Kritikken ble spesielt høylytt etter at Li Wenliang, den kinesiske legen som ble kjent for å ha forsøkt å varsle om utbruddet av viruset, døde.

Dagbladets Morten Strand skriver følgende:

«Hvis Kinas håndtering av coronaviruset viser seg å bli en suksess, så skyldes det at «krigen» er utkjempet med militær disiplin og tvungen isolasjon som trolig bare kan gjennomføres i en totalitær stat der tilnærmet kadaverdisiplin er en del av hverdagen.»

Hele Norges coronakart