OMSTRIDT OMRÅDE:  Bildet viser den oljeplattformen som vietnamesiske myndigheter har bedt Kina om å fjerne. Dette bildet ble tatt fra et vietnamesisk kystvaktfartøy 14. mai i år, og viser den kinesiske kystvakta som patruljerer i området. Foto: AFP PHOTO / HOANG DINH NAM /NTB Scanpix
OMSTRIDT OMRÅDE: Bildet viser den oljeplattformen som vietnamesiske myndigheter har bedt Kina om å fjerne. Dette bildet ble tatt fra et vietnamesisk kystvaktfartøy 14. mai i år, og viser den kinesiske kystvakta som patruljerer i området. Foto: AFP PHOTO / HOANG DINH NAM /NTB ScanpixVis mer

- Kinesisk fartøy senket vietnamesisk fiskebåt

Konflikten tilspisser seg i omstridt farvann med store oljeressurser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Et kinesisk fartøy angrep og senket en vietnamesisk fiskebåt i omstridt farvann utenfor kysten av Vietnam. Det opplyser en talsperson for Vietnams utenriksdepartement, ifølge Bloomberg.

Det var 10 fiskere om bord på båten. Alle ble reddet opp av andre vietnamesiske båter som befant seg i området, ifølge lokale medier. 

Hendelsen skjedde i går, om lag 17 nautiske mil fra en kinesisk oljerigg ved Paracaløyene, et område som både Kina, Vietnam og Taiwan gjør krav på.

Strid Spenningen har økt kraftig de siste ukene etter at Kina utplasserte boreplattformen. Det er store olje- og gassressurser i området, og Kina er i konflikt med mange land i Sørøst-Asia om rettighetene.

Kina gjør krav på et enormt område i Sør-Kinahavet som strekker seg helt ned til Indonesias territorialgrense og går langt innenfor fem andre lands 200-milsgrense. Kinesiske myndigheter mener derfor oljeriggen befinner seg i deres farvann.

Vietnams nasjonalforsamling har bedt Kina fjerne boreplattformen fra farvannet.

«Kinas utplassering av oljeriggen i Vietnams eksklusive økonomiske sone er et alvorlig brudd på Vietnams suverenitet», heter det i en erklæring nasjonalforsamlingen sendte onsdag i forrige uke.

Opptøyer Konflikten har skapt sterke reaksjoner blant vietnameserne. 19 000 anti-Kina-demonstranter satte fyr på et titall kinesiskeide fabrikker i Vietnam for knappe to uker siden. Minst 21 mennesker mistet livet i opptøyene.

DEMONSTRASJONER:  Anti-Kina-demonstrasjoner utviklet seg til å bli voldelige opptøyer i Vietnam for snart to uker siden. Foto: AFP PHOTO / ROBIN CHANG / NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Anti-Kina-demonstrasjoner utviklet seg til å bli voldelige opptøyer i Vietnam for snart to uker siden. Foto: AFP PHOTO / ROBIN CHANG / NTB Scanpix Vis mer

Det var tidligere denne måneden sammenstøt mellom kinesiske og vietnamesiske kystvaktfartøy i Sør-Kinahavet.

Vietnameserne mener et kinesisk kystvaktfartøy i går, med viten og vilje, kjørte rett inn i et skip fra den vietnamesisk kystvakten.

- De kinesiske skipene brukte vannkanoner mot våre kystvaktskip, og de hadde også støtte fra luften, sa en talsperson for den vietnamesiske kystvakta.