Kinesisk general veiledet forsker i Norge

Kinesisk generalmajor var hovedveileder for doktorgradskandidat på innveksling ved NTNU. Ifølge kinesiske medier har han utviklet systemer tatt i bruk av forsvarsavdelingen som kontrollerer Kinas atomvåpenarsenal.

GENERALMAJOR: Song Junqiang avbildet i en artikkel publisert i den statskontrollerte kinesiske avisa The Paper i 2016. Skuldermerket indikerer at han har rangen generalmajor i landstyrkene i Folkets frigjøringshær, ifølge Tom Røseth ved Forsvarets høgskole. Foto: The Paper
GENERALMAJOR: Song Junqiang avbildet i en artikkel publisert i den statskontrollerte kinesiske avisa The Paper i 2016. Skuldermerket indikerer at han har rangen generalmajor i landstyrkene i Folkets frigjøringshær, ifølge Tom Røseth ved Forsvarets høgskole. Foto: The Paper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): - Som en som arbeider med forsvarsteknologi, må jeg alltid være lydig overfor partiet og følge partiet, og jeg må huske på det president Xi har betrodd meg til å gjøre.

Det sier professor Song Junqiang i en artikkel fra det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, som blant annet er publisert på de offisielle nettsidene til Folkerepublikken Kinas statsråd – landets regjering.

I midten av november avslørte Dagbladet at en kinesisk doktorgradskandidat tilknyttet universitetet National University of Defense Technology (NUDT) fikk tilgang til konfidensielle Equinor-data gjennom en avtale mellom Equinor og NTNU.

NUDT er direkte underlagt Den sentrale militærkommisjon i Kina, ifølge sine egne nettsider.

Kandidaten var innvekslingsstudent ved NTNU fra vinteren 2017 til våren 2019. Under hele perioden hadde han en kinesisk NUDT-professor som hovedveileder, opplyser dekan Ingrid Schjølberg ved NTNU til Dagbladet.

Professoren heter Song Junqiang - eller Junqiang Song, avhengig av om du skriver familienavnet først (som er vanlig på kinesisk) eller sist.

Dagbladet kan i dag avsløre at han er en høyt dekorert offiser i det kinesiske forsvaret.

Song har graden generalmajor, og har utviklet systemer tatt i bruk av forsvarsavdelingen som kontrollerer Kinas arsenal av atomvåpen, ifølge kinesiske medier og nettsider tilknyttet Kinas kommunistparti.

- Det at han er veileder for en kinesisk student i Norge, gjør at det framstår som at ph.d.-studenten har foresatte i Kina som har interesser som kan bety en sikkerhetsutfordring.

Det sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvars høgskole, i et intervju med Dagbladet.

Stjerner på skuldrene

På nettsiden til den engelskspråklige forskningsdatabasen IEEE Xplore kan man lese at Song er professor ved to institutter eller «college» ved NUDT - College of Computer og College of Meteorology and Oceanography - og at de faglige interessene hans inkluderer numerisk værvarsling og høyytelsesberegninger.

Song er avbildet i dressjakke på IEEE Xplores nettside, som viser informasjon hentet fra en vitenskapelig artikkel publisert i 2019.

KORT BIOGRAFI: Skjermbilde av omtale av Song i artikkelen «High-Performance Time-Series Quantitative Retrieval From Satellite Images on a GPU Cluster», hvor han oppgir samme e-postadresse som i artiklene publisert sammen med NTNU.
KORT BIOGRAFI: Skjermbilde av omtale av Song i artikkelen «High-Performance Time-Series Quantitative Retrieval From Satellite Images on a GPU Cluster», hvor han oppgir samme e-postadresse som i artiklene publisert sammen med NTNU. Vis mer

I kinesiskspråklige kilder kan man imidlertid lese en langt mer utfyllende CV.

Her er Song ofte avbildet i militær uniform. På et bilde publisert i den kinesiske avisa Hunan Daily i 2013 kan man se Song med fire små stjerner på skulderen.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, bekrefter overfor Dagbladet at de fire stjernene betyr at Song på tidspunktet da dette bildet ble tatt var brigader (eller Da xiao, «senioroberst») i Folkets frigjøringshær.

BRIGADER: Song Junqiang avbildet i en artikkel publisert i den kinesiske avisa Hunan Daily i 2013. Foto: Hunan Daily
BRIGADER: Song Junqiang avbildet i en artikkel publisert i den kinesiske avisa Hunan Daily i 2013. Foto: Hunan Daily Vis mer

Tre år seinere er de fire små stjernene erstattet av én stor, da Song avbildes i den kinesiske avisa The Paper, eid av statseide Shanghai United Media Group. Avisa kontrolleres av Kinas kommunistparti, ifølge The New York Times.

Her omtales han som generalmajor. Det gjør han også i en rekke andre kilder – blant annet i en CV knyttet til en omtale av Song som en «kjent lærer», publisert på NUDTs offisielle hjemmesider og arkivert fra nettet i 2019.

- INGEN TVIL: Tom Røseth bekrefter at stjernen på skuldermerket på Song Junqiangs uniform indikerer rangen generalmajor. Foto: Forsvarets høgskole
- INGEN TVIL: Tom Røseth bekrefter at stjernen på skuldermerket på Song Junqiangs uniform indikerer rangen generalmajor. Foto: Forsvarets høgskole Vis mer

- Vingene over navnet på den kinesiske uniformen beskriver hvor i forsvaret de kommer fra. Dette er åpenbart en generalmajor i landstyrkene i Folkets frigjøringshær. Det er ingen tvil rundt verken grad eller tilhørighet på denne personen, sier Tom Røseth til Dagbladet.

- Så dette er en mann som er høyt på strå i Folkets frigjøringshær?

- Ja. En generalmajor i landstyrkene er absolutt høyt på strå og høyt oppe i det kinesiske militæret. Det er ganske få generalsnivåer i Kina nå, etter en omorganisering de siste åra. En general er helt klart en forsvarstopp.

Henrik Stålhane Hiim er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier ved FHS og ekspert på kinesisk sikkerhetspolitikk.

Hiim er forelagt flere bilder av Song hentet fra kinesiske medier. Også han bekrefter overfor Dagbladet at skuldermerket til personen på bildene indikerer at vedkommende har den militære graden Shao jiang, eller generalmajor.

BLINKSKUDD: Bilde av en student tatt ved skytebanen til kinesiske National University of Defense Technology. Skjermdump: NUDTs kinesiske nettside
BLINKSKUDD: Bilde av en student tatt ved skytebanen til kinesiske National University of Defense Technology. Skjermdump: NUDTs kinesiske nettside Vis mer

Samme bilde

Bildet som er brukt av Song i NUDT-teksten hvor han omtales som generalmajor, finner vi igjen i en internasjonalt publisert vitenskapelig artikkel hvor han oppgir samme e-postadresse som i artiklene publisert med NTNU og Equinor.

Song omtales også som generalmajor i en fagfellevurdert vitenskapelig artikkel av Kina-ekspert Frank Jüris ved den estiske tenketanken International Centre for Defence and Security (ICDS), publisert i boka «Russia-China Relations: Emerging Alliance or Eternal Rivals?».

Jüris’ artikkel viser til en kinesisk «talent-database» arkivert fra enn nettside som oppgir å være tilknyttet kinesiske myndigheter. Også her omtales Song som generalmajor – med samme bilde.

Bildet dukker igjen opp i forbindelse med omtale av en konferanse om forsvarsteknologi på NUDTs nettsider så seint som i november.

PROPAGANDAVIDEO: Dette er bilder fra en video publisert på den offisielle WeChat-kontoen til opptakskontoret til National University of Defense Tecnology (NUDT). Video: NUDT Vis mer

Dagbladet har i flere omganger kontaktet Song på e-postadressene han oppgir i åpne vitenskapelige publikasjoner. Disse henvendelsene er ikke besvart.

I et forsøk på å verifisere kontaktinformasjonen, har Dagbladet vært i kontakt med forskere som har vært medforfattere sammen med Song.

En forsker ved en kinesisk vitenskapelig institusjon opplyser at e-postadressen Dagbladet oppgir er korrekt, at den er i bruk og at han nylig har mottatt e-post fra Song på samme adresse.

SVARER: Folkerepublikken Kinas ambassade på Vinderen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SVARER: Folkerepublikken Kinas ambassade på Vinderen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Dette sier Kinas ambassade

Hovedopplysningene i denne saken, samt kritikken fra Tom Røseth, er forelagt for Kinas ambassade i Oslo.

Dagbladet har også spurt ambassaden om de kan formidle kontakt til Song og den tidligere innvekslingsstudenten.

- Som det aktuelle norske selskapet og institusjonen har uttalt, er det slik at studenten, under sitt opphold i Norge i forskningsøyemed, fikk autorisasjon og tillatelse på forhånd fra norsk side, og brukte relevante data i samsvar med lover og regler. Dessuten er forskningsresultatene åpne og transparente.

Det skriver ambassaden i en skriftlig uttalelse til Dagbladet.

- Det vitenskapelige forskningssamarbeidet mellom Kina og Norge tjener interessene til begge sider. Internasjonalt samarbeid bør bygges på lover og fakta, heller enn grunnløse mistanker, for ikke å snakke om utestengelse, konfrontasjon og mentalitet fra Den kalde krigen.

KOMMENTERER PÅ GENERELT GRUNNLAG: Politiets sikkerhetstjeneste ved Per Marius Frost-Nielsen, seniorrådgiver og analytiker i PST Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KOMMENTERER PÅ GENERELT GRUNNLAG: Politiets sikkerhetstjeneste ved Per Marius Frost-Nielsen, seniorrådgiver og analytiker i PST Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Dette sier PST

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) understreker at de kun kan uttale seg på generelt grunnlag og ikke har anledning til å kommentere detaljer i konkrete saker.

- Dersom et forskningsmiljø i Norge har samarbeid med forskere i land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, og kommer til kunnskap om at de utenlandske forskerne eller deres nærmeste overordnede i hjemlandet har militær grad og at deres tidligere eller nåværende forskning direkte understøtter for eksempel drift av masseødeleggelsesvåpen, så er det svært relevant å vurdere bruk av catch all-paragrafen.

Det sier Per Marius Frost-Nielsen, seniorrådgiver og analytiker i PST Trøndelag, til Dagbladet.

Frost-Nielsen er forelagt den samme informasjonen som NTNU og Equinor i denne saken.

NTNU og Equinor er forelagt Frost-Nielsens uttalelser. Informasjonsdirektør Sissel Rinde i Equinor sier at hun ikke har noen kommentar.

- NTNU er ikke kjent med hvilke andre roller eller sidegjøremål Song hadde i den aktuelle perioden, ut over at han var professor ved NUDT. Forskningsarbeidet til kandidaten har blitt publisert i vitenskapelige artikler som er åpent tilgjengelig for alle interesserte og i et samarbeid og etter avtale med eieren av dataene, Equinor, skriver dekan Ingrid Schjølberg i en e-post til Dagbladet.

National University of Defense Technology (NUDT) ligger i byen Changsha - provinshovedstaden i provinsen Hunan, sør i Kina.

Byen er blant annet kjent som stedet der Mao Zedong startet sin politiske karriere.

Vinteren 2017 reiser doktorgradskandidaten mer enn 780 mil til Trondheim.

I halvannet år oppholder han seg ved NTNU som innvekslingsstudent.

Han jobber blant annet med seimiske data fra havbunnen ved Grane-feltet på norsk sokkel i Nordsjøen.

Så reiser han igjen. Tradisjonen tro inviteres de nærmeste kollegene til avskjedskake ved slutten av oppholdet.

Foto (i rekkefølge): National University of Defense Technology, Ole Martin Wold, Øyvind Hagen / Equinor

- Militær kadett

Søk på den tidligere innvekslingsstudentens navn i kinesiske apper og søkemotorer gir Dagbladet treff på to kilder knyttet direkte til NUDT:

Et innlegg som er publisert på universitetets offisielle kinesiske nettside, og det samme innlegget publisert på universitetets verifiserte profil på WeChat – Kinas største sosiale medieplattform.

Innlegget består av tekster som skal være skrevet av NUDT-studenter som nylig har fullført en grad. Tekstene er takkeord til studentenes veiledere.

En av tekstene er signert med samme navn som NTNUs innvekslingsstudent – og adressert til Song.

Det framkommer av takkeordet at vedkommende er doktorgradskandidat, og har jobbet med «havforskning», eller «marinvitenskapelig forskning».

I teksten krediterer kandidaten blant annet Song for å ha gitt ham «en personlig opplevelse av hva nasjonens behov betød».

Et bilde plassert umiddelbart over teksten viser Song ved siden av en ung mann i uniform.

En tidligere NTNU-ansatt sier til Dagbladet at hen mener at personen til venstre på bildet er den tidligere innvekslingsstudenten.

En annen tidligere NTNU-ansatt - som oppgir å ha hatt daglig kontakt med kandidaten i arbeidshverdagen gjennom store deler av innvekslingsoppholdet – bekrefter uavhengig det samme.

Tom Røseth bekrefter at personen til venstre på bildet er militær kadett på NUDT.

- Er dette uniformen til PLAs landstyrker?

- Ja, det vises med farge og utforming på uniform og emblem på høyre bryst. Han er blant mindretallet på NUDT som er militære kadetter – flertallet er sivile studenter. Trolig står han derfor overfor en militær karriere.

- Kan du se for deg en grunn til at han skulle ha den på seg dersom han ikke er militær?

- Nei, han er militær når dette bildet er tatt. Kadetter fyller deler av kullet på NUDT.

Førsteamanuensis Henrik Stålhane Hiim ved FHS bekrefter også overfor Dagbladet at skuldermerket til personen til venstre på bildet indikerer at vedkommende har den militære graden Xue yuan, eller offiserskadett.

UT PÅ TUR: Bilde fra de offisielle nettsidene til National University of Defense Technology.
UT PÅ TUR: Bilde fra de offisielle nettsidene til National University of Defense Technology. Vis mer

Militær avis: Samme institutt

Takkeordet er nesten i sin helhet sitert i en avisartikkel publisert i PLA Daily – den kinesiske hærens offisielle avis – i januar 2021. Seinere er den gjengitt på en rekke kinesiske nettsider og WeChat-profiler.

I artikkelen kan man lese at kandidaten tilhørte College of Meteorology and Oceanography ved NUDT.

Faksimile fra PLA Daily, den kinesiske hærens offisielle avis. Dagbladet har sladdet siden av hensyn til kandidatens identitet.
Faksimile fra PLA Daily, den kinesiske hærens offisielle avis. Dagbladet har sladdet siden av hensyn til kandidatens identitet. Vis mer

Det er det samme NUDT-instituttet som NTNUs innvekslingsstudent hørte til, ifølge de to artiklene han har publisert sammen med NTNU og Equinor.

Dagbladet har forelagt bildet for NTNU og Equinor.

Informasjonsdirektør Sissel Rinde i Equinor svarer at det er «noen år» siden deres ansatte møtte vedkommende i forbindelse med en presentasjon på NTNU, og at det derfor er vanskelig for vedkommende å identifisere ham ut ifra bildet.

Dekan Ingrid Schjølberg svarer at hun vil presisere at NTNU «ikke kan verifisere identiteten til studenter som i kortere eller lengre perioder har oppholdt seg ved universitetet bare ut fra bilder som er funnet på nettet», og minner om at kandidaten forlot universitetet for tre og et halvt år siden.

- Kvalifisert soldat

I teksten fra NUDTs nettside kan man lese at kandidatens doktorgradsarbeid dreide seg om «havforskning» – men at han tidligere har skrevet mastergradsoppgave om numerisk værvarsling.

En kinesisk mastergradsoppgave om numerisk værvarsling skrevet av en NUDT-student med samme navn som NTNUs innvekslingsstudent, er registrert i flere kinesiske publiseringsdatabaser – deriblant universitetets egen bibliotekside og databasen til CNKI (China National Knowledge Infrastructure). Oppgaven er datert november 2015.

Også i masteroppgaven kan man lese et takkeord, hvor studenten omtaler sin periode som masterstudent ved NUDT:

- I løpet av denne korte perioden på to og et halvt år har jeg utviklet meg fra å være en fersk student i forsvarsstudier til å bli en kvalifisert soldat, og jeg har blitt forvandlet fra en ung og uerfaren bachelorstudent til en moden og stødig vitenskapsmann.

Forfatteren av masteroppgaven takker også veilederen sin – professor Song Junqiang – samt en rekke lærere, venner og medstudenter.

Masteroppgaven inneholder et skannet ark med håndskrevne underskrifter fra veileder Song og masterstudenten, som altså har samme navn som NTNUs innvekslingsstudent.

En person som oppgir å være NTNUs innvekslingsstudent har opprettet en profil på et nettsted for forskere. Her står han oppført med ti medforfattere i ulike vitenskapelige artikler – inkludert Song, den ansatte ved NTNU og den ansatte ved Equinor.

Faksimile av den omtalte mastergradsoppgaven. Dagbladet har sladdet tittelen og underskriften til forfatteren.
Faksimile av den omtalte mastergradsoppgaven. Dagbladet har sladdet tittelen og underskriften til forfatteren. Vis mer

De sju andre medforfatterne er kinesiske forskere. Seks av dem har publikasjoner som knytter dem til NUDT. Flere har profiler som oppgir det samme.

I tillegg til Song, er navnene til samtlige av de seks NUDT-forskerne som er listet som medforfattere med NTNUs innvekslingsstudent, nevnt i masteroppgavens takkeord.

Kandidaten og de øvrige NUDT-forskerne har vært medforfattere av to artikler i henholdsvis 2015 og 2018, ifølge profilen. Disse artiklene har ingen norske medforfattere.

Dagbladet har siden juni forsøkt å komme i kontakt med den kinesiske forskeren som var på innveksling ved NTNU – på totalt fire e-postadresser, samt via direktemelding til profilen på nettstedet for forskere.

BLINK: Bilde av en student fra de offisielle nettsidene til National University of Defense Technology.
BLINK: Bilde av en student fra de offisielle nettsidene til National University of Defense Technology. Vis mer

Disse henvendelsene er ikke besvart. NTNU oppgir at én e-postadresse tilknyttet NUDT er den eneste kontaktinformasjonen til forskeren de har.

Det har ikke lykkes Dagbladet å nå vedkommende gjennom andre kanaler.

«Atomsprengingsaktiviteter»

NUDT er direkte underlagt Den sentrale militærkommisjon i Kina, ifølge sine egne nettsider. USA mener universitetets superdatamaskiner brukes i Kinas atomvåpenprogram.

NUDT ble listeført av amerikanske eksportkontrollmyndigheter i 2015. Det betyr at amerikanske virksomheter ikke kan eksportere bestemte varer eller yte bestemte tjenester for NUDT uten lisens fra myndighetene.

Den amerikanske eksportkontrollmyndigheten Bureau of Industry and Security (BIS) nevnte den gangen spesifikt superdatamaskinene Tianhe-1A og Tianhe-2 i Federal Register, lysningsbladet for føderale myndigheter i USA.

- Det antas at superdatamaskinene TianHe-1A og TianHe-2 brukes i atomsprengningsaktiviteter som beskrevet i paragraf 744(a) av Export Administration Regulations, heter det i avgjørelsen.

På bakgrunn av dette fikk den amerikanske mikroprosessor-produsenten Intel avslag fra Handelsdepartementet da de i 2015 søkte om å få selge mikrochips til Tianhe-superdatamaskinene, ifølge BBC.

Ifølge den vitenskapelige artikkelen «The TianHe-1A Supercomputer: Its Hardware and Software», publisert i tidsskriftet Journal of Computer Science and Technology (JCST) i 2011, var Song en av flere assisterende sjefdesignere for Tianhe-1A.

Ifølge samme artikkel var superdatamaskinens sjefdesigner en professor ved navn Yang Xuejun.

SKJERMDUMP: «The TianHe-1A Supercomputer: Its Hardware and Software», publisert i tidsskriftet Journal of Computer Science and Technology (JCST) i 2011. Dagbladet har uthevet deler av teksten.
SKJERMDUMP: «The TianHe-1A Supercomputer: Its Hardware and Software», publisert i tidsskriftet Journal of Computer Science and Technology (JCST) i 2011. Dagbladet har uthevet deler av teksten. Vis mer

I dag er Yang en del av den nasjonale politiske eliten i Kina, ifølge kinesiske medier.

Yang er ekspert på superdatamaskiner, og var president for NUDT – altså Songs sjef – fra 2011 til 2017, ifølge Australian Strategic Policy Institute.

South China Morning Post omtalte ham som et «stjerneskudd i Folkets frigjøringshær» da han tiltrådte i 2011.


I 2017 ble han utnevnt til president for den militære forskningsinstitusjonen PLA Academy of Military Sciences.

Under en seremoni overrakte Xi Jinping personlig flagget til Folkets frigjøringshær til Yang.

Samme år ble han valgte inn i Sentralkomiteen - Kommunistpartiets høyeste organ mellom partikongressene - under den nittende partikongressen.

I 2019 er Yang nok en gang avbildet med Xi Jinping, da han ble forfremmet fra generalløytnant til general.

Kilder: The Sydney Morning Herald, den statseide avisa China Daily, det statlige nyhetsbyrået Xinhua, Xinhuas engelske nettsider og avisa People's Daily, som ifølge Store norske leksikon er «hovedorgan for Kinas kommunistparti». Foto: Australian Strategic Policy Institute, kinesiske medier.

Den profilerte australske forskeren Clive Hamilton og Alex Joske, tidligere analytiker ved Australian Strategic Policy Institute, skriver i en artikkel publisert i The Sydney Morning Herald i 2017 at Yang selv har framhevet rollen NUDTs superdatamaskiner har i Kinas militære planer.

Dette gjorde han i en «propaganda-dokumentar» vist på den statskontrollerte TV-kanalen China Central Television, ifølge artikkelen.

Maskinene brukes blant annet til kampsimuleringer og testing av taktiske atomvåpen, ifølge Hamilton og Joske.

Song er selv avbildet foran superdatamaskinen TianHe-2 på bilder som blant annet er publisert i en kanal på WeChat og nettsidene til China Knowledge Center for Engineering Science and Technology. Det framkommer ikke at han har jobbet direkte med denne maskinen.

HVIT FRAKK: Song Junqiang foran Tianhe-2. Foto: Huang Huijing / Hou Yibing
HVIT FRAKK: Song Junqiang foran Tianhe-2. Foto: Huang Huijing / Hou Yibing Vis mer

Dette sier NTNU og Equinor

NTNU og Equinor er forelagt informasjonen som framkommer i denne saken.

- Equinor har delt ikke-sensitive data med NTNU for undervisningsformål. Dataene ble etter avtalen tilgjengelige for relevante studenter og ansatte ved NTNU. NTNU må svare på praksis for inntak av studenter og veiledere, sier informasjonsdirektør Sissel Rinde i Equinor til Dagbladet.

Dataene kandidaten fikk tilgang til er konfidensielle, men ikke sensitive, ifølge Equinor. De ble delt med NTNU under forutsetning av at de bare skulle være tilgjengelige for relevante studenter og ansatte. Selskapet framholder at «disse dataene på avveie ikke vil utgjøre en sikkerhetsrisiko».

Equinor har tidligere uttalt i Dagbladet at kandidaten blir vurdert som en student ved NTNU da forskningen ble gjennomført, og ikke som en tredjepart.

Song er oppført som medforfatter av to artikler skrevet av forskeren som var på innveksling ved NTNU, sammen med en ansatt ved NTNU og en ansatt i Equinor.

NTNU opplyser at deres ansatt ikke ønsker kommentere saken. Equinor opplyser at de utelukkende har hatt dialog med NTNU i saken.

Dagbladet har spurt NTNU om universitetet sitter på noe informasjon som skulle tilsi at mannen omtalt i denne saken ikke er den samme som veiledet doktorgradskandidaten som var på innveksling på NTNU fra vinteren 2017 til våren 2019.

Dagbladet har fjernet navnet til kandidaten i NTNUs svar.

- NTNU har ikke mulighet for å bekrefte identitet av personer på bilder Dagbladet har sendt over. Professor Junqiang Song ved National University of Defence Technology (NUDT) var hovedveileder for [kandidaten] i perioden [kandidaten] oppholdt seg som doktorgradsstudent ved NTNU, skriver dekan Ingrid Schjølberg ved NTNU i en e-post til Dagbladet.

SEISMIK: Equinor-dataene kandidaten fikk tilgang på er tatt opp ved bruk av «permanent reservoir monitoring». Bildet er en illustrasjon av et permanent reservoarmonitorering-system. Illustrasjon: Equinor
SEISMIK: Equinor-dataene kandidaten fikk tilgang på er tatt opp ved bruk av «permanent reservoir monitoring». Bildet er en illustrasjon av et permanent reservoarmonitorering-system. Illustrasjon: Equinor Vis mer

- Var NTNU kjent med den vedlagte informasjonen, herunder at Junqiang Song er generalmajor i landstyrkene i Folkets frigjøringshær?

- NTNU er ikke kjent med hvilke andre roller eller sidegjøremål Song hadde i den aktuelle perioden.

- Hvordan stiller NTNU seg til denne informasjonen?

- Verdenssituasjonen har endret seg mye siden 2019. Resultatene til [kandidaten] ble publisert i et åpent vitenskapelig tidsskrift, etter avtale med samarbeidspartner Equinor. De publiserte dataene er ikke sensitive og [kandidaten] hadde kun tilgang til en kort tidsserie av dataene. Arbeidet var åpen, sivil forskning i samsvar med regjeringens Panoramastrategi for perioden 2016-2020.

Schjølberg opplyser at Song ikke besøkte NTNU mens kandidaten oppholdt seg på universitetet. Så langt hun kjenner til, har han ikke besøkt fagmiljøet der kandidaten jobbet med sin doktorgrad.

Prorektor Tor Grande ved NTNU har tidligere opplyst at kandidatens kinesiske hovedveileder ikke hadde tilgang til Equinors data.

I videoer og på bilder publisert på NUDTs nettsider og WeChat-profiler kryper uniformskledde unge mennesker under piggtråd, rappellerer ned klatrevegger og skyter på blink med gevær.

I et annet klipp står de på rekke og rad - iført kamuflasjedrakt, hjelm og ansiktsmaling - og gjør synkrone stikkbevegelser med bajonetter.

I et tredje klipp - en rekrutteringsvideo for College of Meteorology and Oceanography - står professor Song Junqiang foran et rom fullt av uniformerte menn.

Uniformsjakka er av, men skjorta prydes av det samme skuldermerket med generalstjerne.

Utviklet systemer for Kinas forsvar

Song er omtalt i en rekke kinesiske medier - som The Paper, den nasjonale radiokringkasteren China National Radio og lokalavisa Hunan Daily.

Biografien hans er også utførlig beskrevet andre steder, som på nettsidene til NUDT, nettstedet Baidu Baike - «Kinas Wikipedia», nettsidene til China Knowledge Center for Engineering Science and Technology (CKCEST), og på en nettside tilhørende Hunan Association for Science and Technology, som er underlagt Kommunistpartiet.

I dag er Song avbildet i dressjakke på CKCESTs nettsider. På en tidligere utgave av nettsiden, arkivert fra nettet i 2019, er han imidlertid avbildet i uniform.

Ifølge en artikkel publisert i Hunan Daily i 2013, har Song «hatt ansvaret for å gjennomføre over 20 betydningsfulle nasjonale og militære vitenskapelige forskningsprosjekter».

Artikkelen har overskriften «Song Junqiang: hovedarkitekten bak det militære numeriske værvarslingssystemet.»

I både Hunan Daily og The Paper kan man lese at Song har vært medlem i en ekspertgruppe eller teknisk fagteam for «militær meteorologi og hydrologi» underlagt General Armaments Department i Folkets frigjøringshær.

ØVELSE: Bilde fra de offisielle nettsidene til National University of Defense Technology.
ØVELSE: Bilde fra de offisielle nettsidene til National University of Defense Technology. Vis mer

Fram til den ble lagt ned i 2016, var avdelingen ansvarlig for bevæpningen av Kinas styrker, og for å utvikle militær teknologi.

Song skal ha ledet «nøkkelprosjekter» innen numerisk værvarsling for både marinen og Det andre artillerikorps under den tiende femårsplanen (2001-2005).

«Det andre artillerikorpset» går i dag under navnet De strategiske rakettstyrkene. Avdelingen kontrollerer Kinas arsenal av landbaserte ballistiske missiler - inkludert landets atomvåpen.

- God værvarsling er en viktig støttefunksjon for De strategiske rakettstyrkene, akkurat som det er for andre deler av det kinesiske forsvaret, sier Henrik Stålhane Hiim ved Institutt for forsvarsstudier til Dagbladet.

Prosjektene skal ha «tilfredsstilt det presserende behovet marinen og Det andre artillerikorps har med hensyn til meteorologiske støttetjenester», ifølge Hunan Daily.

EKSPERT: Henrik Stålhane Hiim er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier ved FHS og ekspert på kinesisk sikkerhetspolitikk. Foto: Forsvarets høgskole
EKSPERT: Henrik Stålhane Hiim er førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier ved FHS og ekspert på kinesisk sikkerhetspolitikk. Foto: Forsvarets høgskole Vis mer

- Disse systemene har en etter en blitt satt i drift ved generalstabsavdelingen, marinen, flyvåpenet, Det andre artillerikorps og andre avdelinger.

Videre står det:

- I den daglige treningen av de væpnede styrker, ved store militæraksjoner, i forsvarsvitenskapelige eksperimenter og så videre, har systemene spilt en viktig rolle for de militære meteorologiske støttetjenestene, og har økt nøyaktigheten i den meteorologiske støtteevnen i forsvaret betydelig.

Song skal ha vunnet en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid.

I 2013 ble han utnevnt til medlem av prestisjetunge Chinese Academy of Engineering (CAE), og fikk en tittel som kan oversettes til «akademi-medlem», «akademiker», eller «fellow» («academician» brukes noen ganger på engelsk).

KRITIKK: Dette er bilder fra en offisiell rekrutteringsvideo for det kinesiske universitetet National University of Defense Technology. Forskere fra NTNU har siden 2015 publisert 15 artikler i samarbeidet med dem, og dette skaper reaksjoner. Reporter: Johannes Fjeld og Maja Walberg Klev. Vis mer

Medlemskap i CAE er «den høyeste akademiske tittelen innen ingeniørvitenskap og teknologi i Kina», ifølge akademiets engelske nettsider.

På de kinesiske nettsidene til Chinese Academy of Engineering står det i dag bare noen få setninger om Song.

Et søk i Wayback Machine viser imidlertid at man så seint som i juni også her kunne lese om viktigheten av Songs forskning for det kinesiske militæret - inkludert Det andre artillerikorps.

- Viktig i krig

Song får også hederlig omtale i en artikkel publisert på nettsida til China National Radio (CNR) i 2014.

«Værvarsling er en viktig faktor for å gå seirende ut av krig», slår artikkelen fast - og går videre til å hevde at Den røde armé vant slaget om Moskva under andre verdenskrig fordi russerne - til forskjell fra tyskerne - lyttet til meteorologiske langtidsvarsler om at den sovjetiske vinteren ville komme tidlig, og at kulda ville bli uvanlig sterk.

Artikkelen slår også fast at bruk av superdatamaskiner innen militær værvarsling har «bidratt direkte til å heve Kinas stridsevne».

Artikkelen fortsetter med å redegjøre for Songs rolle som leder for et «team for å utvikle forskning på militær værvarslingsteknologi» på midten og slutten av 1990-tallet.

- Han etablerte første generasjon av det militære numeriske værvarslingssystemet, og fikk realisert militær numerisk langtids-værvarsling, noe man ikke hadde hatt tidligere, heter det i artikkelen.

- Store militæraksjoner

Deretter «ledet han teamet med å ferdigstille prosjekter på rekke og rad», «gjorde gjennombrudd innen en rekke nøkkelteknologier» og «lyktes med å utvikle andre generasjon av det militære numeriske værvarslingssystemet», ifølge CNR.

KAMUFLASJE: Bilde fra de offisiele nettsidene til National University of Defense Tecnology
KAMUFLASJE: Bilde fra de offisiele nettsidene til National University of Defense Tecnology Vis mer

Song skal deretter ifølge artikkelen ha «rettet sitt utforskende blikk» lenger ut, som «ansvarlig for flere forskningsprosjekter knyttet til varslingsteknologi for miljøet i det nære verdensrommet».

- Varslingsproduktene til disse systemene har blitt det grunnleggende fundamentet for de daglige meteorologiske konsultasjonene og for nøyaktigheten i værvarslingen for avdelinger i militæret på alle nivåer, slår artikkelen fast.

«Vendepunktet i andre verdenskrig» var også tema i en «banebrytende forelesning» Song skal ha holdt på NUDT 19. mars i fjor – omtalt på universitetets nettsider og WeChat-profil.

Her skal han blant annet ha delt om sin egen karriere foran nyankomne studenter, «for å oppmuntre studentene å dedikere seg til det nasjonale forsvaret og de væpnede styrker.»

FORELESNING: Song Junqiang, med uniformen på og navneskilt ved sin høyre side, avbildet i en artikkel om en forelesning han ifølge NUDTs nettsider holdt i fjor. Foto: National University of Defense Technology
FORELESNING: Song Junqiang, med uniformen på og navneskilt ved sin høyre side, avbildet i en artikkel om en forelesning han ifølge NUDTs nettsider holdt i fjor. Foto: National University of Defense Technology Vis mer

I artikkelen er Song avbildet mens han snakker inn i en mikrofon, iført militær uniform.

- Alle dere er fremragende studenter ved National University of Defense Technology, og i deres daglige studier må dere tenke over hvordan dere kan jobbe for å forbedre stridsevnen, er Song sitert på i teksten.

Forelesningen skal ha gitt studentene i forelesningssalen «en klar forståelse for ansvaret de har for å tjene landet ved meteorologi og for revitalisere Kina med en styrking av hæren», heter det videre.

Ansatt i sivilmilitært selskap

I en pressemelding publisert på nettsidene til Chinese Academy of Engineering og Wuhan Association for Science and Technology kan man lese at Song i 2017 ble ansatt som fellow eller tilknyttet akademi-medlem («resident academician») ved «samarbeidskontoret» til selskapet Appocean i Wuhan.

Pressemeldingen har overskriften «Bidrar til byggingen av en maritim stormakt».

- Wuhan Appocean jobber dedikert med å utvikle og produsere utstyr for undervanns-akustisk utstyr til følgende fire store områder: nasjonal marin sikkerhet, havforskning, marin ressursutvikling, og marin miljøovervåking, katastrofeforebygging og skadebegrensning. De har utviklet et produktsystem for avansert undervannsakustikk, heter det i pressemeldingen.

Samarbeidskontoret omtales i pressemeldingen som «en sterk allianse mellom militære universiteter og akademier, og lokale høyteknologiske bedrifter», som vil «styrke bedriftenes uavhengige innovasjonsevne og konkurranseevne, og vil drive utviklingen innen marin optoelektronisk informasjonsteknologi og avansert marint utstyr et skritt videre».

- Det vil ha en positiv effekt på den videre utviklingen av den nasjonale maritime strategien, for nasjonal sikkerhet til havs, og så videre.

- Maritim stormakt

Nyansatte Song Junqiang «pekte på at maritime spørsmål henger sammen med Kinas langsiktige stabilitet og bærekraftige utvikling», står det videre.

- For å kunne få kunnskap om havet, administrere havet og bygge en maritim stormakt må man støtte seg på innovasjon innen maritim vitenskap og teknologi. Wuhan Appocean har rettet blikket mot Kinas mål om å bli en maritim stormakt, og er spesielt fokusert på de store strategiske behovene for den nasjonale maritime sikkerheten, og på uavhengig innovasjon, kan man lese i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer