Kinesisk jagerfly fløy seks meter unna amerikansk marinefly

- Aggressivt, farlig og veldig uprofesjonelt, sier pressetalsmann for Pentagon.

FARLIG: Dette kinesiske jagerflyet skal utenfor den kinesiske kysten fulgt etter et amerikansk overvåkningsfly, og ... Foto: AP Photo/OSD / TT / NTB scanpix
FARLIG: Dette kinesiske jagerflyet skal utenfor den kinesiske kysten fulgt etter et amerikansk overvåkningsfly, og ... Foto: AP Photo/OSD / TT / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag morgen la Pentagon inn en formell klage mot Folkets Frigjøringshær i Kina, etter at et kinesisk jagerfly kom farlig nær et amerikansk marinefly tidligere denne uka.

Hendelsen skal ha funnet sted i internasjonalt luftrom utenfor den kinesiske kysten da jagerflyet gjennomførte en «barrel-roll» (en 360-graders sidelengs rotasjon) og kom innenfor ni meter av det amerikanske overvåkningsflyet. Det skriver Washington Post.

En hendelse som i USA beskrives som et «Top Gun»-stunt, etter Tom Cruise-filmen fra 1986.

Pressetalsmann for Pentagon, kontreadmiral John Kirby, sier det kinesiske flyet viste fram undersiden av flyet for å vise amerikanerne at det var bevæpnet med missiler.

Han sier videre ifølge Sky News at det kinesiske flyet kom innenfor ni meter av det amerikanske P-8-flyet, der vingetippene bare skal ha vært seks meter fra hverandre.

- Aggressivt, farlig og veldig uprofesjonelt, sier Kirby om hendelsen.

Overvåket kysten Det amerikanske forsvarsdepartementet har sluppet bilder fra episoden som viser hvor nær det kinesiske jagerflyet fløy.

Det amerikanske flyet skal ifølge representanter i forsvarsdepartementet ha gjennomført rutinemessig overvåkning av den kinesiske kysten over Øst-Kinahavet da det møtte på Su-27-jagerflyet.

- Vi har registrert vår bekymring overfor Kina rundt den usikre og uprofesjonelle avskjæringa som utgjorde en stor risiko for sikkerheten til våre flygere. Denne hendelsen er uforenlig med internasjonal lov, sa Kirby på en pressekonferanse.

- Dessuten undergraver en slik episode arbeidet med å videreutvikle vår militære relasjon til det kinesiske militæret.

Visesikkerhetsrådgiver i Det hvite hus Ben Rhode sa senere av denne avskjæringen var en bekymringsfull provokasjon.

Ikke første gang Representanter for Det kinesiske militæret har tidligere sagt at amerikanske overvåkningsfly og deres overvåkning av kinesiske fasiliteter er en krenkelse av landets suverenitet.

USA hevder på sin side at siden slike oppdrag er legitime da de foregår i internasjonalt luftrom.

Ifølge kinesiske myndigheter skal episoden ha skjedd i et tidsrom hvor Det kinesiske luftforsvaret gjennomførte simulerte krigsøvelser i regionen. 

Dette skal være andre gangen at et amerikansk fly opplever en slik nærkontakt så langt i år. I april skal nemlig et russisk Su-27-fly ha flydd innenfor 30 meter av et RC-135-fly over havet nord for Japan.

Kina erklærte i november i fjor en luftvernsone over Øst-Kinahavet som utløste en maritim tvist med Japan og Sør-Korea.

BEVÆPNET: Det amerikanske forsvarsdepartementet hevder det kinesiske jagerflyet skulle vise at det var bevæpnet med missiler da det gjennomførte en «barrel-roll». Foto: AP Photo / OSD / TT / NTB scanpix
BEVÆPNET: Det amerikanske forsvarsdepartementet hevder det kinesiske jagerflyet skulle vise at det var bevæpnet med missiler da det gjennomførte en «barrel-roll». Foto: AP Photo / OSD / TT / NTB scanpix Vis mer