RASER: Kinesiske aksjemarkeder falt med mer enn 7 prosent kort tid etter åpning mandag. Foto:     AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
RASER: Kinesiske aksjemarkeder falt med mer enn 7 prosent kort tid etter åpning mandag. Foto: AFP PHOTO / JOHANNES EISELEVis mer

Kinesisk kollaps: - Dette kan være en av de verste dagene de siste fem åra

Blodrøde børstall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Asia-børsene opplever en liten kollaps og blodrøde tall mandag. Det skriver blant annet AFP.

Det kinesiske aksjemarkeder falt med mer enn 7 prosent kort tid etter åpning mandag skriver NTB. Dette til tross for at regjeringen i Beijing har godkjent at det statlige pensjonsfonden kan investere i aksjer.

- Dette kan være en av de verste børsdagene de siste fem åra, sier Evan Lucas i IG Markets.

- Verdensmarkedene stuper, skriver CNN mandag morgen.

Nedgang Hang Seng-indeksen i Hongkong åpnet med en nedgang på rundt 3,5 prosent. Like før klokken 12 hadde markedet falt ytterligere til 4,5 prosent.

Energiselskapet Kunlun var blant dem som bidro til nedgangen med et fall på nær 17 prosent. Shanghai Composite Stock Index hadde derimot en nedgang på nær 8,2 prosent tidlig i handelen.

Den mindre indeksen Shenzhen Component Index falt rundt 7,2 prosent ut på morgenen.

Også hovedindeksen i Taipei hadde et kraftig fall på rundt 7,5 prosent. Aksjemarkedet i Tokyo var ned rundt 3 prosent sent om morgenen, mens Seoul hadde et fall på nær 1,9 prosent og Sydney rundt 2,9 prosent.


I juli opplevde også børsen en kollaps og det vekket oppsikt på verdensmarkedet da de asiatiske børsene med Shanghai-børsen i spissen stupte.

Fredag opplevde Wall Street den dårligste dagen på flere år. Frykt for en økonomisk blåmandag i Kina ble omtalt som noe av grunnen.

- Olje En ekspert Dagbladet snakket med i juli mente det kinesiske børsfallet neppe ville ramme Norge, med mindre det det ville slå tilbake på Kinas økonomi og rammer veksten.

- En krise i Kina, er en krise for verden, og i hvert fall en krise for Norge, sa økonom Erik Bruce i Nordea Markets.

- Vekst i Kina har bidratt til å holde oppe prisene på olje og råvarer som jern og aluminium. Uten økonomisk vekst i Kina vil oljeprisen synke og bli enda lavere enn den er i dag, sa økonomen.

Dagbladet utvider artikkelen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram