Kinesisk marinefartøy beslagla amerikansk drone. Trump: – La Kina beholde den

Først skrøt Trump av at han hadde fikset drone-krisa. Nå sier han at Kina kan beholde drona.

SAVNER DRONE: USNS «Bowditch» er moderskipet til undervannsdronen som nå er i kinesernes besittelse. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB Scanpix
SAVNER DRONE: USNS «Bowditch» er moderskipet til undervannsdronen som nå er i kinesernes besittelse. Foto: U.S. Navy / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter reagerte kraftig da et kinesisk marinefartøy tok beslag i en amerikansk undervannsdrone torsdag.

Det amerikanske forsvarsdepartementet sendte fredag en formell protest til myndighetene i Beijing, der de krevde at forskningsdronen blir utlevert så fort som mulig, meldte The New York Times fredag.

Trump var også raskt ute med å kritisere Kina. I en Twitter-melding lørdag skrev han at «Kina har stjålet en forskningsdrone fra USAs marine i internasjonalt farvann. De dro den opp av vannet og tok den med til Kina i en handling uten sidestykke».

- Vil ikke ha den tilbake

Etter at kinesiske myndigheter lørdag lovet at de vil levere tilbake dronen gikk Jason Miller, talsmann for Trumps overgangsteam, ut og hyllet USAs påtroppende president for å ha løst situasjonen: «Donald Trump får det til», skrev han på Twitter.

Noen timer seinere gikk imidlertid Trump nok en gang ut på Twitter. Denne gang hadde han åpenbart ombestemt seg:

«Vi bør fortelle Kina at vi ikke vil ha tilbake undervannsdronen som de stjal. La dem beholde den!», tvitret Trump lørdag.

- Overdramatiserer

Trump har så langt ikke uttalt seg om situasjonen, utover meldingene på Twitter.

Kinesiske myndigheter beskylder imidlertid USA for å «overdramatisere» situasjonen.

- Amerikanernes forsøk på å hausse opp dette er upassende og lite hjelpsomt i forsøket på å få en rask løsning på problemet, sa det kinesiske forsvarsdepartementet i en uttalelse lørdag.

Det amerikanske forsvarsdepartementet hevder dronen var i internasjonalt farvann da den ble beslaglagt.

Situasjonen i Sør-Kina-havet har blitt stadig mer tilspisset de siste årene ettersom både Kina og flere andre land, deriblant Filippinene og Vietnam, har gjort krav på deler av farvannene, skriver NTB.