Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinesisk militæransatt: «'Et krigsutbrudd i kveld' er ikke lenger bare en frase, det begynner å bli realitet»

Mener utspillet må sees på som en advarsel. 

- ABSURD SITUASJON: Kina-ekspert Hans Jørgen Gåsemyr karakteriserer situasjonen som absurd: - Vi aner ikke hvem som snakker med hvem i USA. Foto: Reuters / Jonathan Ernst
- ABSURD SITUASJON: Kina-ekspert Hans Jørgen Gåsemyr karakteriserer situasjonen som absurd: - Vi aner ikke hvem som snakker med hvem i USA. Foto: Reuters / Jonathan Ernst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra kinesisk hold har det den siste tida kommet flere reaksjoner på Trump-adminstrasjonens retorikkbruk.

Det hele startet etter kommende utenriksminister Rex Thillersons utspill under senatets utspørring i starten av januar.

- Vi må sende Kina et klart signal. Først må de stanse med bygging av øyene, så må deres tilgang til øyene ikke lenger tillates, sa Tillerson, som siktet til landets utbygging av kunstige øyer i Sør-Kinahavet.

Vil ikke nøle med tiltak

Kina krever eiendomsrett på en hel øygruppe i Sør-Kinahavet, som ligger mellom Vietnam og Filippinene. Voldsgiftsdomstolen i Haag konkluderte i fjor med at Kinas krav på øyene ikke kan støttes av dagens internasjonale regler - noe kineserne selv valgte å se bort fra.

China Daily, som blir regnet som regimets talerør, svarte med å si at uttalelsen er det samme som å risikere storkrig som involverer atomvåpen, ifølge The Guardian.

For under en uke siden siden uttalte samme avis at Kina var nødt til å styrke atomarsenalet sitt, for å «tvinge USA til å respektere landet», skriver singaporske The Straits Times.

Mandag etter presidentinnsettelsen uttalte Trumps pressesekretær Sean Spicer at de ikke vil nøle med å iversette tiltak.

- Hvis øyene faktisk ligger i internasjonalt farvann og ikke er en del av Kina, da kommer vi til å sikre at vi forsvarer internasjonale interesser fra å bli tatt over av ett land, sa Spicer.

Uttalelsen fra USA førte til nok et svar - denne gangen fra kinesiske myndigheter:

- USA er ikke en del av disputten i Sør-kinahavet, sa Hua Chunying, talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, forrige uke ifølge nyhetsbyrået Reuters

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

- Krigsutbrudd begynner å bli realitet

Nå er enda et utspill fra kinesisk hold plukket opp. I et innlegg publisert på innsettelsesdagen, skriver Liu Guoshun, medlem av forsvarsenheten i den kinesiske militærkommisjonen at sjansen for krig er større nå enn tidligere.

«'En krig i løpet av presidentperioden' eller 'et krigsutbrudd i kveld', er ikke bare fraser, det begynner å bli realitet», står det i innlegget ifølge South China Morning Post.

Goushun argumenterer med at sjansen for krig øker, på grunn av stadig større spenning rundt Nord-Korea og Sør-Kinahavet.

Avisa skriver også at People's Daily China, kommunistpartiets offisielle avis, har skrevet at det kinesiske militæret kommer til å operere i internasjonalt farvann uavhengig av provokasjoner fra andre land.

Kan være taktiske utspill

Ifølge Kina-ekspert Hans Jørgen Gåsemyr, ved institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen og NUPI, er ikke uttalelsen skrevet av kilden innad i det kinesiske militæret noe nytt.

- Jeg oppfatter det ikke som en offisiell uttalelse fra det kinesiske militæret, men som en uttalelse fra en enkeltperson. Kina har ulike aktører som uttaler seg og som flagger sterke syn rundt saker som dette.

Slik Gåsemyr oppfatter gjengivelsen til South China Morning Post, er dette en poengtering av det mange allerede ser på som en realitet.

- Det han sier er at det kinesiske forsvaret bygger opp sine militære styrker for å kunne svare, dersom USA eller andre skulle legge seg på en mer aggressiv linje. Dette er et syn som er tilstede både i det kinesiske maktapparatet og i militæret. Mange mener at USA utgjør en reell trussel. Denne typen uttalelser kunne vi også sett for et års tid siden.

Han mener imidlertid at det kan være taktikk som ligger bak det å publisere en slik uttalelse på nåværende tidspunkt.

- Noen personer innad i militæret får flagge sterkere syn enn det Kina kan gjøre på diplomatisk nivå. Det er ingen tvil om at de forbereder seg, ikke nødvendigvis på krig, men på å ivareta landets interesser.

Det samme mener Ian Bremmer, grunnlegger av konsulentselskapet Eurasia Group, som spesialiserer seg på politisk risiko.

- Kinesiske myndigheter er bekymret over sjansen for en direkte konflikt med Trump-administrasjonen, sier Bremmer til CNBC News.

Han sier at utspillet må sees på som en advarsel.

- Absurd situasjon

Jo flere sterke uttalelser det kommer fra USA, jo sterkere uttalelser vil Kina også komme med, sier Gåsemyr. Myndighetene legger seg imidlertid på et mer diplomatisk nivå, enn hva enkeltpersoner kan gjøre.

- Det politiske spillet mellom landene er helt vanlig, og når aktører tett på regimet uttaler seg er det ikke tatt ut av løse lufta. Det er er syn som helt sikkert får støtte, men som landet ikke trenger å stå ansvarlig for.

Donald Trumps innreiseforbud har de siste dagene vekket sterke reaksjoner, ikke bare blant privatpersoner, men også blant stasledere.

- Jeg har ikke oppfattet at det har kommet noe nytt fra USA i forbindelse med Kina, men det som har kommet av nye ting fra USA den siste uka bærer ikke preg av å være mer gjennomtenkt. Det er en ganske absurd situasjon. Vi vet ganske lite om hvem som snakker med hvem i USA og hvem som har hvilken innflytelse. Både Kina og USA har et vanvittig sterkt diplomati og landene er vant til å håndere hverandre gjennom ulike kanaler.

- Kraftige reaksjoner

- I hvor stor grad det skjer nå, og i hvor stor grad Trump-administrasjonen tar i bruk disse ressursene nå er uvisst. Jeg vet også at Kina er veldig på vakt og bruker sitt apparat for å prøve å forstå mest mulig av hva som foregår fra USAs ståsted. De vil være tøffe i trynet og svare ved hjelp av ulike aktører, men fra offisielt hold vil de være varsomme, sier Hans Jørgen Gåsemyr.

Han tviler på at USA kommer til å sette handling bak truslene de har kommet med, fordi så mange land har tette forbindelser til både Kina og USA.

- De vil møte kraftige reaksjoner. Det er snakk om maktbalanse og spill. Dersom forholdet landene imellom blir aggressivt, vil det prege mange land. Ingen vil se på at Trump eller administrasjonen legger opp til en aktiv politikk mot Kina som kan minne om en regelrett konfliktlinje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling