Kinesisk politiker sparket etter sexskandale

Skjult opptak av ham med 18-årig «elskerinne» spredt på nett i rekordfart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lei Zhengfu, et prominent medlem av Kinas herskende kommunistparti har fått sparken, etter at kinesiske bloggere spredte et videoklipp som angivelig viser ham i seksuell omgang med en 18-åring «elskerinne», melder BBC.

Hvem som sto bak videoopptaket, og hvordan det havnet ute i offentligheten, er ikke bekreftet.

Bildenespredningen eksploderte 20. november, da den tidligere journalisten Zhu Ruifeng - som nå arbeider med avdekking av korrupsjonsanklager - lastet dem opp på hjemmesiden.

Zhengfu ble fjernet fra partijobben Chongquin, da en intern granskning konkluderte med at det er hans ansikt på bildene. Ifølge en uttalelse fra partiet skal saken etterforskes videre, skriver BBC. Selv hevder han at opptaket er falskt.

Opplysninger tyder så langt på at videoopptaket var skjult og del av en utpressingskampanje. Kvinnen skal ha blitt leid inn av et bygg- og anleggsfirma for å ha sex med Zhengfu, sier Zhu Ruifeng til nyhetsbyrået AP.

Selskapet skal senere ha brukt det til å presse flere forretningsavtaler fra Lei.

Ruifeng, som lastet det opp på nett, hevder at han fikk videoen utlevert fra en kilde innen byens sikkerhetsbyrå. Eks-journalisten forteller videre at han har liknende opptak av fem andre i distriktsmyndighetene, men at de ikke offentliggjøres før innholdet og identitetene er bekreftet.

Den nå sparkede Zhengfu skal ha gitt myndighetene beskjed om utpressingen allerede i 2009. Sjefen for anleggsfirmaet ble deretter fengslet i ett år, på grunn av urelaterte forhold. Kvinnen i videoen fikk én måned i varetekt, ifølge AP.

Den engelskspråklige avisen The China Daily hyller nå sosiale medier og dets rolle i avdekking av korrupsjon.

- Landets korrupsjonsjegere må omfavne Internett som en alliert i korrupsjonsjakta, skriver de ifølge AP.