Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Kinesisk rapport: Fire av fem smittede symptomfrie

- Taler for at viruset er overalt.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Ferske resultater fra Kina viser at fire av fem som tester positivt for coronavirus, ikke har vist tegn til symptomer i det hele tatt.

Siden onsdag har kinesiske myndigheter offentliggjort resultatet av nye coronavirus-prøver.

Tidsskriftet British medical journal (BMJ) skriver at prøvene allerede den første dagen viste at 130 av totalt 166 nye tilfeller var symptomfrie.

AHUS: Jan Erik Berdal som er leder ved infeksjonsmedisinske avdeling på Ahus forteller hva det er viktig å tenke på om man har symptomer. Vis mer

- Overalt

- Det er en liten stikkprøve og mer data vil bli tilgjengelig. I tillegg er det ikke helt klart hvordan disse tilfellene ble identifisert. Men la oss si at dataene kan generaliseres, og selv om de er ti prosent feil, så taler dette for at viruset er overalt, sier Tom Jefferson, epidemiolog og forsker ved universitetet i Oxford, til BMJ.

- Hvis - og jeg understreker hvis - resultatene er representative, er vi nødt til å spørre oss selv: Hva faen er det vi stenger ned for?

Jefferson sier videre at viruset trolig har sirkulert lenger enn man har trodd til nå og at store deler av befolkningen har blitt eksponert for virussmitte.

Strider mot WHO-rapport

Katta er dermed «ute av sekken», skriver epidemiologen i en artikkel publisert på nettsidene til Senter for kunnskapsbasert medisin ved Oxford.

Sammen med senterleder Carl Heneghan løfter Jefferson følgende problemstilling:

- Det som den nåværende situasjonen koker ned til, er følgende: er økonomisk sammenbrudd en pris verdt å betale for å stanse eller forsinke noe som allerede er blant oss?

De ferske funnene fra Kina strider mot en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO), som ble publisert i februar og baserte seg på smittetilfeller i nettopp Kina.

Ifølge rapporten var det uvisst hvor mange av de smittede som var helt symptomfri. Dette lot imidlertid til å være relativt sjelden, og ikke en stor driver av smittespredning, skriver BMJ.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!