UNDER ANGREP: Romskrot er en stadig økende trussel for ISS og andre romfartøyer. I går måtte romstasjonen på ny endre kurs for å unngå et eventuelt treff.  Foto: Scanpix/AFP PHOTO/HO/NASA
UNDER ANGREP: Romskrot er en stadig økende trussel for ISS og andre romfartøyer. I går måtte romstasjonen på ny endre kurs for å unngå et eventuelt treff. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/HO/NASAVis mer

Kinesisk satellitt truet ISS

Måtte dukke for romskrot - igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går måtte Den internasjonale romstasjonen, ISS, for tredje gang på kort tid endre kurs for å unngå romskrot som truet med treffe i høy hastighet, melder AP.

Romferja Discovery er for øyeblikket lagt til kai på ISS, og Nasa melder at kommandør Lee Archambault fyrte opp styrerakettene for å senke hastigheten med én fot i sekundet.

Dermed ville ISS og Discovery legge seg i en lavere bane rundt jorda.

10 cm bit
Denne gang var det en om lag 10 centimeter stor vrakdel fra en gammel kinesisk satellitt som truet ISS, og Nasa sier den ville komme nærmest fartøyene under dagens planlagte gåtur i rommet.

Gårsdagens trussel var tredje på kort tid . I februar måtte romstasjonen dukke etter at to satellitter kolliderte, mens de for ti dager siden valgte å gå i en Soyuz «livbåtkapsel».

Årsaken var en liten rakettdel som kom flyvende.

Økende problem
Selv ørsmå biter utgjør en enorm trussel, på grunn av hastigheter som kan nå 7,7 kilometer i sekundet eller 27 000 km/t, ifølge seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter.

Les Brekkes Dagbladet.no-artikkel om romskrotproblemet her.

- Romskrot er et stadig økende problem. Det blir veldig slitsomt i lengden å dukke unna, sier Nasas Kwatsi Alibaruho til LA Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er United States Strategic Command (USSTRATCOM) som står for kartleggingen av romskrot i bane rundt jorda, og de følger for øyeblikket med på over 18 000 objekter. Teoretisk så er det mulig å spore 1 centimeter lange gjenstander.

Følger med
Dersom prognoser viser at en av disse kommer innenfor et område på 0,75*25*25 kilometer rundt et romfartøy, så vil Nasa vurdere risiko og gjøre eventuelle kursendringer.

Dagens gåtur i rommet blir den tredje, og siste, for mannskapet om bord romferja Discovery, som etter planen skal lande på jorda 28. mars. Hovedformålet for turen var å levere nye solcellepaneler til ISS.

Astronautene skal i dag blant annet forsøke å reparere en lagringsplattform som sitter fast, etter at de i går satte inn en bolt feil vei.

BESØK: En robotarm løfter gjenstander ut av romferja Discovery. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/HO/NASA
BESØK: En robotarm løfter gjenstander ut av romferja Discovery. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/HO/NASA Vis mer