Kinesisk satellitt truet ISS

Måtte dukke for romskrot - igjen.

UNDER ANGREP: Romskrot er en stadig økende trussel for ISS og andre romfartøyer. I går måtte romstasjonen på ny endre kurs for å unngå et eventuelt treff.  Foto: Scanpix/AFP PHOTO/HO/NASA
UNDER ANGREP: Romskrot er en stadig økende trussel for ISS og andre romfartøyer. I går måtte romstasjonen på ny endre kurs for å unngå et eventuelt treff. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/HO/NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går måtte Den internasjonale romstasjonen, ISS, for tredje gang på kort tid endre kurs for å unngå romskrot som truet med treffe i høy hastighet, melder AP.

Romferja Discovery er for øyeblikket lagt til kai på ISS, og Nasa melder at kommandør Lee Archambault fyrte opp styrerakettene for å senke hastigheten med én fot i sekundet.

Dermed ville ISS og Discovery legge seg i en lavere bane rundt jorda.

10 cm bitDenne gang var det en om lag 10 centimeter stor vrakdel fra en gammel kinesisk satellitt som truet ISS, og Nasa sier den ville komme nærmest fartøyene under dagens planlagte gåtur i rommet.

Gårsdagens trussel var tredje på kort tid . I februar måtte romstasjonen dukke etter at to satellitter kolliderte, mens de for ti dager siden valgte å gå i en Soyuz «livbåtkapsel».

Årsaken var en liten rakettdel som kom flyvende.

Økende problemSelv ørsmå biter utgjør en enorm trussel, på grunn av hastigheter som kan nå 7,7 kilometer i sekundet eller 27 000 km/t, ifølge seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer