Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinesisk selskap vil kjøpe Volvo

Den kinesiske bilprodusenten Geely har lagt inn et prioritert bud på Volvo Personvagnar.

GODE GAMLE DAGER Det var en gang at Volvo var svensk industris store stolthet. ARKIVFOTO
GODE GAMLE DAGER Det var en gang at Volvo var svensk industris store stolthet. ARKIVFOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den kinesiske bilprodusenten Geely har lagt inn et prioritert bud på Volvo Personvagnar, opplyser Volvo-eier Ford. Eierselskapet vil gjerne selge til kineserne.

Det betyr imidlertid ikke kroken på døra for andre kjøpere.


Penger nok

Men Ford-talsmann John Gardiner sa onsdag at det amerikanske konsernet har festet seg ved Geely, fordi kineserne har god kjennskap til hvordan Volvo fungerer og kapital nok til å utvikle selskapet.

- Ford mener Geely har potensial til å bli en ansvarlig fremtidig eier av Volvo og føre virksomheten videre. Samtidig vil selskapets kjerneverdier og dets selvstendige svenske varemerke bli bevart, heter det i en uttalelse fra Fords Lewis Booth.


Selger alt

Han understreker at det er viktig for Ford å sikre Volvos mulighet til å styrke sin stilling på markedet. Ved et salg kommer ikke Ford til å beholde noen aksjer i Volvo Personvagnar, som ble skilt ut fra resten av Volvo-konsernet og solgt til amerikanerne i 1998.

Volvos administrerende direktør Stephen Odell ønsket onsdagens beskjed velkommen som et positivt skritt. Den svenske bedriften vil fortsette å fokusere på å utvikle og bygge «fantastiske Volvo-biler» og redusere kostnadene, sier han.


Svensk egenart

Fagforbundet IF Metalls leder Stefan Löfven sier det er bra at prosessen med å avklare Volvos framtid nå tar ett skritt videre. Han forstår det slik at produksjon og utvikling av personbiler fortsatt skal skje i Sverige, og tror eierne innser verdien av Volvos svenske egenart.


Mulige kjøpere

Ford satte Volvo på salgslisten i desember i fjor, og det har versert en rekke rykter og spekulasjoner om mulige bud og kjøpere. Da Ford solgte de tidligere britiske bilbyggerne Jaguar og Land Rover til indiske Tata i fjor, tok det et halvt år fra Tata ble bekreftet som budgiver til handelen var fullført.

Representanter fra Geely har besøkt Volvo i Göteborg flere ganger, noe som fikk en svensk sammenslutning kalt Jacob til å kaste seg inn i salgsprosessen i sommer. I tillegg skal amerikanske Crown, et investorgruppe med tidligere Ford-direktør Michael Dingman i spissen, ha snust på Volvo.


7000 ansatte

Geely ble grunnlagt i 1986, har rundt 7000 ansatte og flere datterselskap. Den totale produksjonen deres ligger på rundt 230.000 biler i året. Bilprodusenten har rundt seks produksjonsanlegg og har tidligere også vist interesse for Saab.


(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media