Kinesisk «slavedriver» arrestert

Kinesisk politi har arrestert en mann som er anklaget for å holde arbeidere, blant dem mange barn, som slaver i teglverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Voksende skandale i de kinesiske provinsene Henan og Shanxi, der over 568 hittil er blitt befridd fra slavearbeid. Saken har vist frem den mørke siden av Kinas enorme appetitt på arbeidskraft i konkurransen om å levere stadig billigere produkter.


Arrestert 25

Kinesisk politi har arrestert en mann som er anklaget for å holde arbeidere, blant dem mange barn, som slaver i primitive teglverk, skriver NTB.

Heng Tinghan er anklaget for å ha holdt over 30 arbeidere nærmest på slavevilkår på et teglverk i Shanxiprovinsen. Han ble arrestert lørdag kveld etter en landsomfattende politijakt, melder det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

Heng er en av flere ettersøkte i en voksende skandale om slaveri i teglverk, gruver og plantasjer i det sentrale Kina. Voksne og barn har blitt tvunget til å arbeide under elendige forhold, på arbeidsplasser som mest har lignet fengsler.

Politiet i Shanxi har til nå arrestert 25 mennesker mistenkt for å være involvert i slavehandelen, skriver Xinhua.

Kinesisk politi har de siste ukene reddet 568 mennesker, inkludert 22 barn, fra fengselslignende teglverk og andre arbeidsplasser i provinsene Shanxi og Henan, og det kommer stadig flere avsløringer i skandalen.

Kinesisk fjernsyn har vist bilder av unge gutter som sov på murstein i teglverkene med dører stengt med piggtråd og gjenspikrede vinduer. Mange av dem skal være kidnappet, og de fleste arbeiderne har mengder av brannsår på kroppen.

REDDET FRA SLAVERI: Noen av arbeiderne som ble reddet fra et teglverk i Linfen i Shanxi den 27. mai. Foto: STR/AFP/ACANPIX.
REDDET FRA SLAVERI: Noen av arbeiderne som ble reddet fra et teglverk i Linfen i Shanxi den 27. mai. Foto: STR/AFP/ACANPIX. Vis mer

8 år gamle barn

Så mange som 1000 barn kan ha blitt brukt som slaver. Noen av dem kan til og med være helt ned i åtteårsalderen, skriver BBC News.

Saken vakte nasjonal harme etter at endel foreldre gikk ut med en etterlysningskampanje på internett for å befrie barna sine.

Se BBC-video med en fortvilet mor.

Mange av arbeiderne skal ha blitt kidnappet fra gata i småbyer og blitt solgt for så lite som 400 kroner.

Provinsmyndigheter i Shanxi sier nå at de vil straffe lokale myndigheter for neglisering av embetet, med mindre alle de misbrukte arbeiderne blir sluppet løs innen ti dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer