Kinesisk «slavedriver» arrestert

Kinesisk politi har arrestert en mann som er anklaget for å holde arbeidere, blant dem mange barn, som slaver i teglverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Voksende skandale i de kinesiske provinsene Henan og Shanxi, der over 568 hittil er blitt befridd fra slavearbeid. Saken har vist frem den mørke siden av Kinas enorme appetitt på arbeidskraft i konkurransen om å levere stadig billigere produkter.


Arrestert 25

Kinesisk politi har arrestert en mann som er anklaget for å holde arbeidere, blant dem mange barn, som slaver i primitive teglverk, skriver NTB.

Heng Tinghan er anklaget for å ha holdt over 30 arbeidere nærmest på slavevilkår på et teglverk i Shanxiprovinsen. Han ble arrestert lørdag kveld etter en landsomfattende politijakt, melder det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

Heng er en av flere ettersøkte i en voksende skandale om slaveri i teglverk, gruver og plantasjer i det sentrale Kina. Voksne og barn har blitt tvunget til å arbeide under elendige forhold, på arbeidsplasser som mest har lignet fengsler.

Politiet i Shanxi har til nå arrestert 25 mennesker mistenkt for å være involvert i slavehandelen, skriver Xinhua.

Kinesisk politi har de siste ukene reddet 568 mennesker, inkludert 22 barn, fra fengselslignende teglverk og andre arbeidsplasser i provinsene Shanxi og Henan, og det kommer stadig flere avsløringer i skandalen.

Kinesisk fjernsyn har vist bilder av unge gutter som sov på murstein i teglverkene med dører stengt med piggtråd og gjenspikrede vinduer. Mange av dem skal være kidnappet, og de fleste arbeiderne har mengder av brannsår på kroppen.

REDDET FRA SLAVERI: Noen av arbeiderne som ble reddet fra et teglverk i Linfen i Shanxi den 27. mai. Foto: STR/AFP/ACANPIX.
REDDET FRA SLAVERI: Noen av arbeiderne som ble reddet fra et teglverk i Linfen i Shanxi den 27. mai. Foto: STR/AFP/ACANPIX. Vis mer

8 år gamle barn

Så mange som 1000 barn kan ha blitt brukt som slaver. Noen av dem kan til og med være helt ned i åtteårsalderen, skriver BBC News.

Saken vakte nasjonal harme etter at endel foreldre gikk ut med en etterlysningskampanje på internett for å befrie barna sine.

Se BBC-video med en fortvilet mor.

Mange av arbeiderne skal ha blitt kidnappet fra gata i småbyer og blitt solgt for så lite som 400 kroner.

Provinsmyndigheter i Shanxi sier nå at de vil straffe lokale myndigheter for neglisering av embetet, med mindre alle de misbrukte arbeiderne blir sluppet løs innen ti dager.