UNDERSØKT: To utenlandske leger som besøkte og undersøkte kreftsyke Liu Xiaobo i helgen, sa søndag at det ville være trygt for ham å få behandling i utlandet, slik han selv ønsker. De understreket imidlertid at en evakuering «bør skje så raskt som mulig». Foto: Andy Wong / AP / NTB Scanpix
UNDERSØKT: To utenlandske leger som besøkte og undersøkte kreftsyke Liu Xiaobo i helgen, sa søndag at det ville være trygt for ham å få behandling i utlandet, slik han selv ønsker. De understreket imidlertid at en evakuering «bør skje så raskt som mulig». Foto: Andy Wong / AP / NTB ScanpixVis mer

Liu Xiaobo

Kinesisk sykehus: Tilstanden er kritisk for nobelprisvinner Liu Xiaobo

Tilstanden er kritisk for nobelprisvinner Liu Xiaobo. Det opplyser sykehuset der han er innlagt, ifølge Reuters.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tilstanden til den kinesiske nobelprisvinneren Liu Xiaobo (61) er kritisk. Det opplyser universitetssykehuset i Shenyang, der han mottar behandling, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sykehuset opplyser at familien er informert om at det kan bli aktuelt å overføre 61-åringen til akuttavdelingen, ifølge NTB.

Meldingen kommer bare dager etter at sykehuset opplyste at tilstanden hans var kraftig forverret. I en uttalelse lørdag opplyste sykehuset at kreftsyke Liu spiste dårlig og fikk stadig mer væske i kroppen.

Liu fikk lørdag besøk av en tysk og en amerikansk kreftspesialist, og ifølge familiemedlemmer som var til stede, bekreftet han overfor dem at han ønsker å få reise til utlandet for å få behandling, skriver NTB.

De to legene sa i en pressemelding etter besøket at sykehusene deres i Tyskland og USA har akseptert å behandle Liu, men at en evakuering bør skje så raskt som mulig.

Kinesiske myndigheter har imidlertid fastholdt at Liu er for svak til at det ville være forsvarlig å sende ham ut på en lang reise.

Stadig flere land og menneskerettighetsgrupper har de siste ukene rettet krav om at Xiaobo må frigis fra Kina, slik at han kan få behandling i Vesten. Statsminister Erna Solberg og regjeringen har på sin side ikke ønsket å støtte et slikt krav offentlig, noe som har blitt møtt med krass kritikk.

Dagbladet kommer tilbake med mer.