- BYRÅKRATISK JUNGEL: Christoph Schlütermann fra Røde Kors i Tyskland beskriver det offentlige systemet som en byråkratisk jungel, etter at en turist skulle anmeldte en stjålet lommebok i den tyske byen Heidelberg. Foto: Mattes René / Hemis
- BYRÅKRATISK JUNGEL: Christoph Schlütermann fra Røde Kors i Tyskland beskriver det offentlige systemet som en byråkratisk jungel, etter at en turist skulle anmeldte en stjålet lommebok i den tyske byen Heidelberg. Foto: Mattes René / HemisVis mer

Kinesisk turist skulle melde lommeboka stjålet. Skjønte ikke at han fylte ut asylsøknad

Det tok politiet tolv dager å rette opp i feilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En stjålet lommebok i Tyskland resulterte i tolv dager i flyktningleir for en 31 år gammel kinesisk turist.

Mannen ble frastjålet lommeboka si i den tyske byen Heidelberg som ligger 20 kilometer sydøst for Mannheim.

Til tross for at han verken snakket engelsk eller tysk, gjorde 31-åringen sitt beste for å forsøke å finne politistasjonen der han skulle melde lommeboka stjålet, skriver The Guardian.

Ble kjørt til flyktningmottak

Han endte imidlertid opp i rådhuset der han fikk et skjema han ble bedt om å fylle ut. Det han ikke visste var at skjemaet var en asylsøknad - ikke en anmeldelse.

Ifølge den britiske avisa ble han så kjørt til en flyktningmottak i Dülmen, 360 kilometer unna.

- I tolv dager var han fanget i den byråkratiske jungelen vår, fordi vi ikke klarte å kommunisere. Tyskland er uheldigvis et veldig byråkratisk land. Spesielt under flytningkrisa har jeg sett hvor byråkratiske prosessene har vært, sier Christoph Schlütermann fra Røde Kors i Tyskland til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Tull med visumpapirer

Som følge av den utfylte asylsøknaden konfiskerte myndighetene med en gang passet hans, skriver den tyske avisa Westfälische Nachrichten.

Etter å ha tatt i bruk en oversettelsesapp ble det imidlertid klarhet i ting, men Schlütermann forklarer at det ikke bare er å nullstille en asylsøknad.

Etter å ha vært i kontakt med både ambassaden og flere konsulater før han til slutt snakket med politiet for å få ryddet opp i situasjonen.

Der dukket enda et problem opp: De klarte ikke finne visumpapirene han hadde fylt ut da han landet i Tyskland, fordi de hadde blitt lagret på feil sted på datamaskinen.

- Gjorde akkurat det han ble bedt om

Ifølge The Guardian skal flere ha stusset over at han i det hele tatt endte opp på flyktningmottaket underveis i prosessen, blant annet fordi han var pent kledd og spurte om han ikke kunne få tilbake passet sitt.

- Til enhver tid gjorde akkurat det han ble bedt om, sier Schlütermann

Turisten ble værende på mottaket i tolv dager før han kunne forsette Europa-turnéen sin, noe han angivelig gjorde med godt humør.

- Det var et ekstraordinært øyeblikk for oss alle. Han sa at Europa ikke var som han hadde forventet i det hele tatt. Men hva forventer man hvis man kommer til Europa som turist og ender opp med å tilbringe tolv dager sovende på en feltseng på et flykningmottak? spør Christoph Schlütermann i tyske Røde Kors.