Kinesisk UD fikk nok: - Dere er besatt av menneskerettigheter

Menneskerettigheter var tema i møtene i Folkets store hall i dag, men ikke i møtet med president Xi. For kinesisk UD ble det uansett litt mye.

OPPGITT: Liu Weimin fra kinesisk UD mente norske journalister var for opptatt av menneskerettigheter i sine spørsmål i Folkets store hall, etter det norske statsbesøkets politiske møter. Foto: Bjørn Langsem
OPPGITT: Liu Weimin fra kinesisk UD mente norske journalister var for opptatt av menneskerettigheter i sine spørsmål i Folkets store hall, etter det norske statsbesøkets politiske møter. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING (Dagbladet): Det norske kongeparet, vår utenriksminister, og næringsminister, besøkte i dag Kinas president Xi Jinping i mektige Folkets store hall i Beijing.

Etter møtet fikk kinesisk og norsk presse en brief om samtalene av Liu Weimin, nestleder i europaavdelingen i kinesisk UD.

Etter en lang innledning ble det åpnet for spørsmål.

- Nå skal dere få spørre om menneskerettigheter, for vestlige journalister virker bare å fokusere på dette. Dette møtet dekket faktisk en lang rekke saker, så hvis vi bare fokuserer på menneskerettigheter vil det bli en feil framstilling, både ut fra et innenriks- og et utenriksperspektiv, sa han og fortsatte.

- Vi må ha åpne sinn og ikke være besatt av menneskerettigheter.

- Har gjort store framskritt

Liu minnet om den store utviklingen Kina har hatt på økonomi.

- Også på menneskerettighetsfeltet har vi gjort store framskritt og vi er klare til å dele relevant informasjon om dette, sa han.

Amnesty International mener imidlertid at situasjonen for menneskerettigheter i Kina er verre enn på mange år.

- I Kina fokuserer vi mest på folks rett til overlevelse, mens dere i Vesten fokuserer mer på folks politiske og sivile rettigheter.

Avbrøt egen tolk

Weimin forholdt seg rolig, og svarte på spørsmål på kinesisk som deretter ble oversatt til engelsk av en oversetter. På et tidspunkt fikk han derimot nok, og orket ikke vente på oversettelsen.

- Dere journalister er «obsessed with human rights» brøt han inn på engelsk.

- Vi er klare til å ha en dialog med vestlige land om dette, men vi vil ikke at det skal brukes politisk og at vestlige land liksom skal stå på sin høye hest og belære Kina. Jeg tror det kinesiske folket er de som vet mest og bryr seg mest om Kina, sier han.

Når det gjelder situasjonen i Xinjang, der opp mot en million mennesker skal være internert, avviste UD-representanten at det var snakk om regelrette konsentrasjonsleirer.

- Det er ren sverting, sa han.

Ikke menneskerettigheter med Xi

Møtet mellom de norske og kinesiske toppene skal ha gått fint, og ha vært hjerteligere enn møtet med journalistene, ifølge kinesisk UD.

- Møtet skulle vare en halvtime, men det varte en time, forteller Liu Weimin. Kongen har også invitert president Xi på gjenbesøk i Norge, som kutymen er.

Utenriksministeren tok ikke opp menneskerettigheter i møtet med presidenten.

- Jeg tok det opp i mine politiske møter, som fulgte rett i etterkant. Nettopp fordi møtet mellom presidenten og kongen ikke er det beste formatet å ta disse spørsmålene i, sier utenriksminster Ine Eriksen Søreide.

Under statsbesøk foregår møtet formelt sett mellom statsoverhodene. Siden Norge er et konstitusjonelt monarki, har han ikke myndighet i politiske spørsmål.

Søreide sier menneskerettigheter var en del av de politiske møtene.

- Vi var innom et bredt spekter fra, globale utfordringer på klima og miljø, til vintersport. Menneskerettigheter er for Norge også en naturlig del av utenrikspolitikken, derfor har det også vært en del av mine politiske møter i dag, sier hun.

Bekymret for Xinjian

Ifølge Søreide var dette både overordne spørsmål, og spørsmål om provinsen Xinjian der opp mot en million mennesker er plassert i interneringsleirer.

- Jeg har sagt at vi har en bekymring for de rapportene som kommer. Så er det et spørsmål om balansen mellom å ivareta menneskerettigheter og å drive stabiliseringspolitikk som Kina er veldig opptatt av. Vår vektlegging av å forholde seg til grunnleggende menneskerettighetene er viktig. Vi har ulikt syn på mange av disse tingene, men det er likevel vilje til å snakke om dette, sier Søreide.

- Det som gjenstår nå er å finne et tidspunkt, det er ikke bestemt ennå, sier han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer