Kinesisk våpenskip kalles hjem

Får ikke levert lasten til Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skipet med kinesiske våpen som skulle til Zimbabwe, gjør vendereis fordi det ikke er mulig å levere lasten, opplyser Kinas utenriksdepartement.

Zimbabwe mangler kystlinje, og ingen av nabolandene har vært villig til å la våpenlasten komme i land.

Kina insisterer på at det handler om et helt normalt våpensalg. Avtalen skal ha blitt underskrevet i fjor.

Våpnene skulle leveres til Zimbabwe samtidig som regjeringen og opposisjonen i landet er dypt uenige om hva som skal skje etter valget, som fant sted i slutten av mars.

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai mener han vant valget overlegent, mens president Robert Mugabe vil ha en ny valgrunde. Resultatet er ennå ikke offentliggjort.

Den sørafrikanske erkebiskopen og fredsprisvinneren Desmond Tutu ber nå om et eksportforbud av våpen til Zimbabwe for å hindre en opptrapping i voldshandlingene i landet.

- Jeg slutter meg til det verdensomspennende kravet om at landets tilgang på våpen stanses til den politiske krisen er løst, sier Tutu.

Erkebiskopen ønsker at FN skal innføre et bindende eksportforbud av våpen.

Kinesisk våpenskip kalles hjem

- Det å bistå med store mengder våpen på dette tidspunktet vil selvsagt kunne føre til at volden trappes opp, og kanskje føre til store tap av liv, sier han.

(NTB)

MÅ GJØRE VENDEREIS: «An Yue Jiang» får ikke levert våpenlasten sin i Zimbabwe og må dra tilbake til Kina. Foto: AP/SCANPIX
MÅ GJØRE VENDEREIS: «An Yue Jiang» får ikke levert våpenlasten sin i Zimbabwe og må dra tilbake til Kina. Foto: AP/SCANPIX Vis mer