SYDD PÅ SLAVEKONTRAKTER?: De offisielle maskotene for OL i London 2012, Wenlock og Mandeville, poserer her for fotografene på en barneskole i London da de ble offentliggjort i mai 2010. Nå er det kommet alvorlige påstander mot selskapet som produserer maskotene. Suzanne Plunkett/REUTERS
SYDD PÅ SLAVEKONTRAKTER?: De offisielle maskotene for OL i London 2012, Wenlock og Mandeville, poserer her for fotografene på en barneskole i London da de ble offentliggjort i mai 2010. Nå er det kommet alvorlige påstander mot selskapet som produserer maskotene. Suzanne Plunkett/REUTERSVis mer

- Kinesiske arbeidere på slavekontrakter syr Londons OL-maskoter

Får to kroner i timen, jobber 11,5 timer hver dag, og får en dagslønn i bot om de forlater arbeidsplassen rotete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Arbeidere jobber 11,5 timer om dagen, får litt over to kroner i timen, tvinges til overtid, og til å lyve til inspektører om forholdene ved fabrikken.

I tillegg risikerer de en dagslønn i bot dersom arbeidsplassen er rotete når de går hjem om kvelden.

Det er innholdet i de alvorlige anklagene som nå rettes mot det britiske firmaet Golden Bear, som for tre år siden landet en kontrakt verdt titalls millioner kroner, som leverandør av de offisielle OL-maskotene «Wenlock» og «Mandeville» til OL i London i 2012.

Iverksetter gransking Selve produksjonen har det britiske selskapet satt ut til en kinesisk underleverandør, og der jobber de ansatte sju dager i uka på slavekontrakter, ifølge The Sun.

Påstandene blir nå gransket både av leketøysfabrikanten selv, og organisasjonskomiteén for London-OL.

- Vi har bedt en ekstern granskingskomité utføre en grundig undersøkelse av disse påstandene, sier en talsmann for lekene.

Slo alarm i fjor Maskotene har et utsalgspris på 185 kroner, som tilsvarer nær en ukelønn for arbeiderne som syr dem.

Talsmannen for London-OL sier at de sterkt vektlegger sine miljømessige, sosiale og etiske standarer når de handler inn varer og tjenester, og at de tar påstandene «ekstremt seriøst».

- Utfallet av granskningen vil bli offentliggjort så snart vi har nådd en konklusjon. Samtidig har vi kontaktet alle firmaene vi har inngått kontrakter med, for å understreke viktigheten av å følge opp alle underleverandører.

Ifølge The Sun ble organisasjonskomiteén for OL i London 2012 varslet om forholdene ved fabrikken i fjor.

- Prestisjefylt kontrakt I tillegg til å produsere leketøysmaskotene for salg, lager også selskapet offisielle nøkkelringer og ryggsekker til de olympiske lekene.

- Dette er uten tvil den mest prestisjefylte kontrakten vi noen gang har fått, sa direktør for Golden Bear, John Hales, etter at selskapet ble tildelt million-kontrakten.

Det samme selskapet har produsert leketøy og suvenirer for popuære tv-figuerer som «Pingu», «Teletubbiene», og «Lokomotivet Thomas og vennen hans».

Selskapet bekrefter ifølge BBC at de har iverksatt granskning, men sier samtidig at den kinesiske fabrikken besto en inspeksjon fra det internasjonale rådet for leketøysindustrien i 2011.

- Golden Bear er ekstremt bekymret etter de nylige rapportene om at en fabrikk som er involvert i produksjonen av en mindre del av våre olympiske produkter, kan operere i strid med arbeidernes rettigheter. Vi er et familiedrevet selskap som tar disse tingene meget alvorlig, og har signerte sertifiseringsordninger fra alle fabrikkene som produserer for oss, sier selskapet i en uttalelse.