Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrket nye ører til fem kinesiske barn:

Kinesiske barn fikk dyrket nye ører av egne celler

Det er imidlertid lenge til det samme kan gjøres i Norge, sier norsk overlege.

FREMTIDEN: 3D-printing av biologisk materiale er allerede en realitet. Her gjenskapes menneskehud, som kan bli brukt til forsøk i blant annet kosmetikk- og legemiddelindustrien. Foto: Sergio Perez/ REUTERS, NTB Scanpix
FREMTIDEN: 3D-printing av biologisk materiale er allerede en realitet. Her gjenskapes menneskehud, som kan bli brukt til forsøk i blant annet kosmetikk- og legemiddelindustrien. Foto: Sergio Perez/ REUTERS, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er med en kombinasjon av 3D-printing og dyrking av pasientenes egne bruskceller at forskerne i Kina klarte å gro nye ører til fem barn.

- Det er veldig lovende, sier overlege Harald Vindenes på avdeling for plastikk og rekonstruktiv kirurgi ved Oslo universitetssykehus til Dagbladet.

Sjelden sykdom

Alle de fem barna som deltok i studien ble født med mikroti, en sjelden sykdom som fører til mangelfull utvikling av det ytre øret.

SPENT: Harald Vindenes, overlege på avdeling for plastikk og rekonstruktiv kirurgi ved Oslo Universitetssykehus, sier at det blir spennende å se om de nye ørene til pasientene i studien vil holde form og størrelse over lengre tid. Foto: Oslo Universitetssykehus
SPENT: Harald Vindenes, overlege på avdeling for plastikk og rekonstruktiv kirurgi ved Oslo Universitetssykehus, sier at det blir spennende å se om de nye ørene til pasientene i studien vil holde form og størrelse over lengre tid. Foto: Oslo Universitetssykehus Vis mer

Vindenes forteller at dyrking av bein og brusk har blitt gjort før, men at sammensetningen av vekst, form og størrelse gjør denne nye fremgangsmåten spennende.

- Det som er nytt her er at forskerne har klart sammensetningen av å dyrke nye bruskceller hentet fra pasientene selv, og at ørene de grodde har holdt riktig form og størrelse, sier han.

Lenge til det kan bli aktuelt i Norge

Barna i studien hadde oppfølging i lang tid etter at øret ble festet, på det lengste to og et halvt år.

- At ørenes form og størrelse er bevart etter så lang tid virker veldig lovende, sier Vindenes.

Likevel vil ikke metoden ha klinisk relevans i Norge på lang tid. Vindenes forteller at resultatene må verifiseres etter fem år, men at studien helt klart er et steg i riktig retning.

- Vi har med suksess designet, fremstilt og regenerert det ytre øret til hver individuelle pasient, skriver forskerne i studien, ifølge CNN.

Ny metode tilbyr flere fordeler

Standard behandling av Mikroti er å bruke brusk fra ribbeina til å lage et nytt øre. Den nye metoden brukt i Kina er svært kostnadskrevende, men den har spesielt to fordeler.

- For det første slipper pasientene arr på brystkassa etter at man har hentet ut brusk fra ribbeina. Man slipper altså et helt inngrep før den rekonstruktive prosessen begynner. Det andre er at ører grodd på denne nye måten er at det blir felksibelt; man kan ta tak i øret og vri og dra i det, sier Vindenes.

3D-printing er en del av fremtiden

Selv om 3D-printing i seg selv er relativt ny og spennende teknologi, fins det noe enda mer avansert innenfor medisinsk teknologi, som nå eksperimenteres med, nemlig 3D-bioprinting.

- 3D-bioprinting går ut på å printe biologiske celler, sier Vindenes.

Medisinske forsøk gjøres allerede med denne teknologien. For om lag to år siden printet forskere et øre laget av bruskceller. Det ble holdt i live og festet på en mus, skriver forskning.no

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!