Kinesiske barn stikker av fra asyl

90 asylsøkende barn fra Kina har forsvunnet fra mottak i Sverige de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

90 asylsøkende barn fra Kina har forsvunnet fra mottak i Sverige de siste årene.

Seks ungdommer som ankom Arlanda med fly fra Kina fredag, er de siste som har forsvunnet.

- Åtte unge dukket opp hos grensepolitiet og søkte om asyl som barn. Bare tre av dem er nå igjen hos oss og Migrationsverket. Dette er forferdelig. Jeg tror at det handler om menneskehandel, sier Björn Eklund i Sigtuna kommune.

23 kinesiske barn har forsvunnet fra kommunens mottak de siste ukene, og Eklund fortviler.

- For halvannet år siden hadde vi samme problem. Nå skjer det igjen. Det må bli slutt på dette. Man må jo anta at det skjer noe fælt med dem, sier Eklund.
Mobiltelefoner

Når ungdommene ankommer flyplassen har de ingen identifikasjonspapirer, men oppgir at de er under 18 år og søker om asyl. Deretter tas de hånd om av grensepolitiet som sender dem til transittmottak i kommuner Migrationsverket har avtale med.

Etter noen få døgn forsvinner de fleste, og sosialtjenesten har ikke ressurser til å passe på barna og hindre at dette skjer.

De asylsøkende barna er ofte utstyrt med mobiltelefoner når de ankommer Sverige, og disse forsøker grensepolitiet å ta fra dem.

- Vi beslaglegger mobiltelefonene deres, men de har SIM-kort som de gjemmer i klærne, forteller Barry Gunnarsson ved politiet på Arlanda-flyplassen.
Organisert

- Det er åpenbart at de har kontakt med andre eller har fått retningslinjer om hva de skal gjøre, sier Eklund.

Minst 96 kinesiske barn som antas å være i alderen 12 til 18 år, har kommet til Sverige de siste tre årene. Av disse har 90 siden forsvunnet fra mottakene. Rundt 30 av barna har siden dukket opp andre steder i Europa.

I juni 2006 ble et kinesisk par i Sverige dømt til flere år i fengsel for grov menneskesmugling av drøyt 40 barn.

Etter at paret ble dømt, ble det en stund slutt på forsvinningene. Men nå virker det som om nye aktører er på banen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer