KONTROVERSIELL FORSKNING: For første gang har forskere endret på DNA-et i menneskelige embroer. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Keystone, Gaetan Bally
KONTROVERSIELL FORSKNING: For første gang har forskere endret på DNA-et i menneskelige embroer. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Keystone, Gaetan BallyVis mer

Kinesiske forskere har genmodifisert menneskelige embryoer

Beveger seg i etisk utfordrende terreng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er det mulig å unngå en alvorlig arvelig sykdom ved å reparere genet som forårsaker sykdommen allerede i det befruktede egg?

For første gang foreligger det en forskningsrapport om et slikt forsøk, melder NyTeknik.

Endret på DNA-kjeden Forskere ved Sun Yat-sen-universitetet i Guangzhou i Kina har tatt utgangspunkt i befruktede egg som var til overs etter prøverørsbefruktning. Av etiske hensyn ble eggene først endret, slik at de aldri vil kunne vokse seg til ferdige fostre.

Deretter benyttet de en teknikk som kalles CRISPR / Cas9, som gjør det mulig å erstatte de spesifikke byggesteinene i DNA-kjeden.

Forskerne utførte en rekke eksperimenter på totalt 86 menneskelige embryoer, for å undersøke om de kunne gjøre endringer i et gen ved navn HBB, som noen ganger fører til den dødelige blodsykdommen beta-talassemi, skriver NPR.

Etisk dilemma Rapporten, som ble publisert i tidsskriftet Protein & Cell, vekket umiddelbart sterke reaksjoner. Ifølge forskeren Junjiu Huang nektet de større tidsskriftene Science og Nature begge å trykke den, delvis av etiske grunner.

Kritikken går blant annet på at forskningen er usikker, prematur og etisk problematisk.

- Denne artikkelen viser de enorme sikkerhetsrisikoene som ethvert slikt forsøk medfører, og understreker at det haster å få forhindrer flere slike forsøk. De sosiale farene ved å lage genmodifiserte mennesker kan ikke overvurderes, skriver Marcy Darnovsky ved Center for Genetics and Society i en e-mail ifølge NPR.

Forskere har vært i stand til å manipulere DNA i årevis, men det har lenge vært betraktet som tabu å gjøre endringer i DNA-et  i menneskelige egg, sæd eller embryo.

Stanset prosjektet Forskerne valgte selv å stanse prosjektet.

Av 86 embryoer overlevde 71, men kun en brøkdel inneholdt det nye og «korrigerte» genet.

- Skal teknologien kunne brukes må man nå nesten 100 prosent. Derfor stoppet vi forsøket. Vi mener det er altfor tidlig, sier Junjiu Huang, som leder forskningen til Nature.

Et annet problem var at det oppsto en rekke uønskede mutasjoner i andre deler av DNA-et, som kan ha skadelige effekter.