Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinesiske jagere forfulgte amerikanske fly

Krigsspillet i Øst-Kina havet trappes opp.

DRAMATISK: Et japansk fly over de omstridte øyene som heter Senkaku-øyene i Japan and Diaoyu-øyene i Kina i går. AFP PHOTO / JAPAN POOL via JIJI PRESS  Scanpix
DRAMATISK: Et japansk fly over de omstridte øyene som heter Senkaku-øyene i Japan and Diaoyu-øyene i Kina i går. AFP PHOTO / JAPAN POOL via JIJI PRESS Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina demonstrerer stor vilje til å håndheve den luftversonen landet ensidig innførte forrige helg. Kinesiske myndigheter sier at kinesiske jagere har flydd etter halen på både amerikanske og japanske jagerfly i luftversonen som landet påberoper seg.

Kina går langt Kina erklærte sist helg at utenlandske fly er pålagt å melde fra på forhånd om hvor og når de skal fly i området. I Øst-Asia er de ensidige kinesiske tiltakene sterkt provoserende, og både Japan, USA og Sør-Korea har de siste dagene flydd inn i luftvernsonen uten å melde fra til kinesiske myndigheter, åpenbart for å se hvor langt kineserne er villige til å gå for å håndheve det landet oppfatter som sin rett i området.

Nå vet vi at Kina er villig til å gå så langt som til å true andre lands fly i området. Kina sier at de som flyr over flyvernsonen uten å melde fra vil bli møtt med «krise forsvarstiltak».

Fyres opp av nasjonalisme Talsmann for det kinesiske luftforsvaret, Shen Jinke, sier at det er snakk om to amerikanske og 10 japanske fly som er forfulgt.

Området har en størrelse som tilsvarer to tredeler av Storbritannia, og Kina krever at alle fly som krysser sonen - også passasjerfly - skal rapportere sine planlagte flyginger til kinesiske myndigheter.

Onsdag fløy Japans allierte, USA, to av sine strategiske bombefly, B-52, over stridens kjerne, de forblåste, ubeboelige, men framfor alt omstridte øyene som i Japan heter Senkaku-øyene, og i Kina Diaoyu-øyene. Det omstridte havområdet ventes å inneholde store mengder olje og gass, i tillegg til fisk. USA er forpliktet til å støtte sin allierte Japan i tilfelle krig.

Forfølgelsen av de amerikanske og japanske flyene er en dramatisk opptrapping av konflikten. Konflikten mellom Japan og Kina får kraftig næring av en sterk og tiltakende nasjonalisme i begge land.