Kinesiske medier angriper Jagland

Mener Nobellederen er arrogant og fordomsfull.

FÅR TYN FRA KINA:  THorbjørn Jagland delte ut årets fredspris til kinesiske Liu Xiaobo. Kinesisk medier omtaler nå Jagland, ikke overraskende, i et lite rosende ordlag. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FÅR TYN FRA KINA: THorbjørn Jagland delte ut årets fredspris til kinesiske Liu Xiaobo. Kinesisk medier omtaler nå Jagland, ikke overraskende, i et lite rosende ordlag. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Statsmediene i Kina beskylder Nobelkomiteen for å bruke fredsprisen som et politisk verktøy.

I en leder som ble publisert av nyhetsbyrået Xinhua idag blir leder av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland personlig utskjelt:

- Jagland og hans kumpaner har gjentatte ganger brukt nobelprisen som et politisk verktøy, skriver Xinhuas lederskribent, som minner om at fjorårets pris gikk til Barack Obama.

Nobelkomiteen tildelte tidligere i år fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, som soner en elleve år lang fengselsstraff for sine meninger.

I lederen gjøres det også narr av Jaglands argument om at det å gi prisen til Liu symboliserer ideen om at menneskerettigheter står over nasjonal suverenitet.

- Jaglands arroganse og fordommer kan ikke skjule det faktum at Kina har gjort bemerkelsesverdig framgang når det gjelder demokratisering og menneskerettigheter, heter det.

I stedet bruker Nobelkomiteen og Vesten menneskerettighetene «som en unnskyldning til å blande seg inn i andres interne affærer og trampe på andre lands suverenitet», heter det videre i lederen.

Kinesiske myndigheter mener Liu er en kriminell og må behandles som sådan.

Igår offentliggjorde Xinhua et portrett av Liu der han blir framstilt som «ekstrem og arrogant», og i tillegg grådig, besatt av berømmelse og «skamfull over å være kinesisk». 

NTB