Storbritannia

Kinesiske menn siktet for spionasje

En av de to pågrepne mennene jobbet som forsker ved den britiske nasjonalforsamlingen.

SPIONASJE: To kinesiske menn ble i mars pågrepet med anklager om spionasje i Storbritannia. Den ene mannen skal ha jobbet som forsker i det britiske parlamentet. Foto: AP Photo/Frank Augstein
SPIONASJE: To kinesiske menn ble i mars pågrepet med anklager om spionasje i Storbritannia. Den ene mannen skal ha jobbet som forsker i det britiske parlamentet. Foto: AP Photo/Frank Augstein Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet bekrefter at to menn i henholdsvis 20- og 30-åra ble pågrepet i Storbritannia i mars.

Flere britiske medier, der iblant BBC, får opplyst fra kilder at en av mennene skal ha jobbet som forsker i den britiske nasjonalforsamlingen og arbeidet med utenrikssaker.

Avisa Sunday Times skriver også at forskeren skal ha hatt koblinger til flere medlemmer fra det konservative partiet.

Ifølge deres kilder hadde forskeren koblinger til blant annet sikkerhetsminister Tom Tugendhat og leder for utenrikskomiteen, Alicia Kearns. Men flere kilder i regjeringen nekter å kommentere saken.

Etterforsker leiligheter

I en pressemelding opplyste politiet at en mann i 30-åra ble pågrepet på en adresse i Oxfordshire, og en mann i 20-åra ble pågrepet på en adresse i Edinburgh.

- Det ble utført etterforskning både i boligene, og ytterligere på en tredje adresse øst i London, heter det i pressemeldingen, ifølge BBC.

Begge mennene ble tatt med til en politistasjon i London, men har siden blitt løslatt mot kausjon fram til rettssaken som er satt til oktober.

Saken blir nå etterforsket at politiet.

Kina reagerer kraftig etter meldingen om pågripelsen av mannen i 20-åra som de mener har drevet spionasje for Kina i Parlamentet.

- Påstanden om at Kina er mistenkt for å ha stjålet britisk informasjon, er fullstendig oppdiktet og ikke noe annet en ondsinnede bakvaskelser, sier en talsperson for Kinas ambassade i London i en uttalelse søndag kveld.

I uttalelsen blir britene anklaget for å drive politisk manipulering, og saken hevdes å være en politisk farse som britene selv har stelt i stand.

Møtte statsministeren

Søndag morgen sa den britiske statsministeren Rishi Sunak på en pressekonferanse at han var« bekymret for kinesisk innblanding fra en høytstående tjenestemann fra Kina».

En talsperson sier til britiske medier at Sunak møtte den kinesiske statsministeren Li Qiang under G20-toppmøtet i India, og «formidlet sine bekymringer om kinesisk innblandet i Storbritannias nasjonalforsamling».

Kinas president Xi Jinping var ikke til stede på toppmøtet.

Pågripelsene har igjen vekket liv i debatten om Storbritannias forhold til Kina.

Over tid har det vært en økende bekymring rundt kinesisk spionasje og innblanding fra innsida av nasjonalforsamlingen, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer