- Kinesiske myndigheter er livredde

Chai Ling ledet opprøret på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989. Nå advarer hun på det sterkeste Norge og norske myndigheter mot å gi etter for kinesisk press og kommersielle interesser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): For 25 år siden ble hun kjent som en av lederne for det historiske opprøret mot Kinas kommunistregime, et opprør som endte med at mange hundre mennesker ble drept av regimet. Etterpå flyktet hun til USA, hvor hun nå bor og driver et suksessfullt datafirma i Boston.

I et eksklusivt intervju med Dagbladet forteller hun hvorfor hun mener det var helt riktig at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, selv om det førte til et iskaldt forhold mellom Norge og Kina.

- Det var en milepæl. Fram til da hadde verdenssamfunnet bøyd av for Kina. I 2008 fikk de for eksempel vise seg fram med en stor olympisk fest. Norge og Nobelkomiteen gjorde det flotteste de kunne i kampen for rettferdighet og frihet. De sa nok er nok, og at vi ikke kan godta flere brudd på menneskerettighetene. Det ga befolkningen i Kina en stor vitamininnsprøytning og oppmuntring. For de kinesiske lederne var det en alvorlig advarsel, forklarer Chai.

- Livredde for sosiale uroligheter Hun var selv til stede under prisutdelingen i Oslo, mens Liu Xiaobos stol sto tom ettersom han satt fengslet i Kina. Chai er ikke overrasket over at kinesiske myndigheter har reagert som de har gjort.

- De er livredde for sosiale uroligheter. De er livredde for at vestlige medier skal spre nyheter om hva som skjer i Kina. Selvtilliten vi ser med den økonomiske suksessen er bare overfladisk. Jeg oppfordrer den vestlige verden til å stå solidarisk sammen med kineserne i deres kamp for demokrati og frihet, sier Chai.

Uttalelsene hennes kommer etter at First House-partner og tidligere FN-ambassadør Morten Wetland skrev en kronikk i Dagens Næringsliv om reaksjonene etter utdelingen av Nobels fredspris til USAs president Barack Obama. Wetland tok samtidig til orde for å forandre sammensetningen av Nobelkomiteen.

I en kommentarartikkel etterpå hevdet politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, at «gode, men ubekreftede rykter» kan fortelle at «kinesiske interesser» har leid inn First House til en kampanje mot Thorbjørn Jagland og nobelkomiteen.

Advarer mot kompromiss Wetland og First House avviser at de arbeider for kinesiske interesser, men det er kommet fram at Wetland har hatt rådgiveroppdrag for Norges Rederiforbund. Han var også til stede på et møte med et tyvetall av Norges mektigste næringslivsledere, hvor temaet var hvordan de kunne bygge opp Norges havarerte forhold til Kina.

Chai kommenterer ikke Wetland-saken, men advarer på generelt grunnlag på det sterkeste mot å inngå kompromiss i saker som dreier seg om menneskerettigheter.

I OSLO: En av lederne for det store opprøret mot det kinesiske kommunistregimet på Den himmelske freds plass i 1989, Chai Ling (t.h.), var i Oslo da Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Her er hun i Oslo rådhus sammen med demokratenes minoritetsleder i den amerikanske kongressen, Nancy Pelosi. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
I OSLO: En av lederne for det store opprøret mot det kinesiske kommunistregimet på Den himmelske freds plass i 1989, Chai Ling (t.h.), var i Oslo da Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Her er hun i Oslo rådhus sammen med demokratenes minoritetsleder i den amerikanske kongressen, Nancy Pelosi. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer

- Alle må prøve å gjøre det rette ved ikke å kompromittere grunnleggende menneskelig verdighet av hensyn til kommersielle  eller andre interesser, sier hun.

- Burde møtt Dalai Lama For få uker siden ga også den norske regjeringen etter for hardt press fra Kina, og nektet å møte den tibetanske lederen Dalai Lama da han besøkte Norge. Chai er skuffet over norske myndigheter.

- De burde absolutt ha møtt Dalai Lama. Norge er et fritt land. Kinesiske myndigheter vil gjøre hva de kan for å begrense andres frihet, og vi må aldri gi etter for det presset. Det gir bare kinesiske myndigheter større selvtillit til å opptre som en bølle. Norske myndigheter burde ikke være redde. De som virkelig burde være redde, er det kinesiske regimet som står på feil side av historien, sier Chai.