Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kinesiske paramilitære vokter OL-ilden

Nå reagerer både fakkelbærere og politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I bakgrunnen av all støyen som har vært rundt den olympiske fakkelstafetten i London og Paris, lurer et hittil ubesvart spørsmål: Hvem er disse kineserne som løper nærmest OL-fakkelen?

De er på stort sett alle bildene av fakkelen. De er jevnhøye, har like joggedresser og like hodeplagg.

Svaret er at de 30 unge mennene er kremen av den paramilitære sikkerhetsstyrken utdannet ved det kinesiske politiakademiet. De har fått jobben med å vokte OL-ilden fra de aggressive demonstrantene, skriver britiske The Times.

- Robotaktige

Men etter bruduljene i London er det flere som har reagert på den kinesiske elitstyrkens framferd.

- De prøvde å slå meg tre ganger. De er forferdelige. Jeg mener de er bøller, sa Lord Sebastian Coe i en telefonsamtale, uvitende om at Channel 4 ved et uhell var sluppet i gjennom på tråden og dermed tapet samtalen.

Lord Coen, olympisk medaljevinner og organisator av London-lekene i 2012, ble sitert på å ha kalt de kinesiske fakkelvaktene for «smågangstere».

Barnetv-vert og fakkelbærer Konnie Huq fortalte om lignende episoder på sin etappe. Hun bar flammen da en demonstrant brøt i gjennom politimuren og forsøkte å ta fakkelen.

- De var veldig robotaktige, helt på...De begynte å rope ordre til meg som «løp!» og «stopp!». Jeg tenkte, herregud hvem er disse folka? sier Huq til avisa Daily Mail.

Huq forteller også om hvordan kineserne hele tiden dro i armen hennes for at hun skulle holde fakkelen høyt i været.

«VAR SOM ROBOTER»: Dette er øyeblikket da en demonstrant forsøkte å ta OL-fakkelen fra den britiske barnetv-verten Konnie Huq. Foto: REUTERS/Ian Walton/SCANPIX
«VAR SOM ROBOTER»: Dette er øyeblikket da en demonstrant forsøkte å ta OL-fakkelen fra den britiske barnetv-verten Konnie Huq. Foto: REUTERS/Ian Walton/SCANPIX Vis mer

- Hvem ga kineserne tillatelse?

Nupi-forsker Andreas Sellias stod på sidelinja og fulgte demonstrasjonene i London søndag.

Også han reagerte på kineserne som løp nærmest OL-fakkelen, og stilte i et intervju med Dagbladet.no spørsmål ved i hvilken grad kineserne har fått diktere sikkerhetsopplegget rundt stafetten. 

Til The Times sier en kilde i Scotland Yard at «kineserne var der som en del av pakken».

Nå vil britiske opposisjonspolitikere gjerne ha svar. Ikke bare reagerer de på de kinesiske paramilitæres nærvær og framferd under stafetten, men det faktum at kineserne fulgte flammen inn i Downing Street og var høyst synlig på bildene av Gordon Brown og OL-fakkelen har skapt irritasjon.

Nå har innenrikspolitisk talsmann for de konservative, David Davis, skrevet brev til innenriksminister Jasqui Smith.

«Hvem i den britiske regjeringen ga tillatelse til at de kunne være her og hvilken sjekk ble gjort av bakgrunnen deres»? er blant spørsmålene Davis vil ha svar på.

Ifølge kilder i det britiske innenriksdepartementet ankom kineserne Storbritannia på vanlig visum. De ville imidlertid ikke si noe om kineserne i visumsøknaden hadde oppgitt hvem de jobbet for.

image: Kinesiske paramilitære vokter OL-ilden

- Unge energiske menn

Da flammebeskyttelsesteamet ble opprettet i august i fjor skjedde det med stor fanfare.

- Disse mennene, håndplukket fra rundt omkring i landet, er høye og store, svært talentfulle og sterke, sa lederen Zhao Si.

Zhao forsikret om at de spesielt utvalgte løp 40-50 kilometer om dagen for å kunne holde følge med fakkelløperne. Ingen av de utvalgte var lavere enn 1,87 meter, ble det sagt.

Fakkelbeskytterne er også blitt undervist i engelsk, fransk, tysk, spansk og japansk og lokale tradisjoner der fakkelstafetten skal gå. Noen av dem trener også kampsport.

Til The Times skryter Yang Zhaoke, leder av fakkelkomiteen i Beijing, ytterligere av fakkelbeskytterne.

- Vi valgte unge, energiske menn. De kan ikke være bønnespirer fordi de må vise god utholdenhet, sier Yang til avisa.

I Kina blir tusenvis av paramilitære kolleger utdannet ved samme akademi som fakkelbærerne, stasjonert i Tibet og andre områder med sikte på å slå ned på opprør og demonstrasjoner.

SOM ROBOTER: Konnie Huq omgitt av de kinesiske fakkelbeskytterne. Hun forteller at de kinesiske paramilitære oppførte seg som roboter som ropte ordre til henne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media