JORDSKJELV: Det spekuleres i en Kim Jong-un og Nord-Korea har gjennomført en eksplosjon som har forårsaket at et jordskjelv på 3,4 i styrke har blitt registrert. Foto: NTB Scanpix
JORDSKJELV: Det spekuleres i en Kim Jong-un og Nord-Korea har gjennomført en eksplosjon som har forårsaket at et jordskjelv på 3,4 i styrke har blitt registrert. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jordskjelv registrert i Nord-Korea:

Kinesiske seismologer: - Mistenkt eksplosjon. Værtjeneste i Sør-Korea: - Naturlig jordskjelv

Uklart om det er snakk om en eksplosjon eller et naturlig jordskjelv. Norske seismologer mener det er sannsynlig at det var et etterskjelv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et jordskjelv med styrke på 3.4 har blitt registrert i Nord-Korea, melder det Sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Skjelvet inntraff klokka 16.29 lokal tid. Jordskjelvets dybde skal ha vært på null kilometer. Tidligere skjelv har blitt

Ifølge China Xihua News er skjelvet trolig forårsaket av en eksplosjon, som da må ha skjedd i samme område som Nord-Korea 3. september gjennomførte en prøvesprenging av en hydrogenbombe.

Men det er foreløpig uvisst som skjelvet skyldes en eksplosjon. Kinesiske seismologer kaller skjelvet en «mistenkt eksplosjon», ifølge AFP. Mens den sørkoreanske værtjenesten hevder det var et naturlig jordskjelv som ble registrert, skriver Reuters.

Størrelsen på dagens jordskjelv er noe mindre enn tidligere atomvåpentester. Sist atomprøvesprengning skal først ha ligget på 5.6, med en dybde på 10 kilometer. Men det ble senere oppgradert til 6.3 og null kilometer dybde, ifølge BBC.

NRK har snakket med seismologene på forskningsinstituttet NORSAR som mener det er sannsynlig at dagens jordskjelv i Nord-Korea var et etterskjelv eller fjellskade etter den store underjordiske prøvesprengningen for 20 dager siden.

Ny hydrogenbombe

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho hevder at det kan være aktuelt for Nord-Korea å utføre «den kraftigste testen» av en hydrogenbombe i Stillehavet, skrev det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap i går.

Utenriksministeren sa videre at de vurderer de sterkeste tiltakene som svar på Donald Trumps trusler om å totalt ødelegge Nord-Korea, dersom det ikke finnes noe annet valg.

Atomprøvesprenging

Nord-Korea gjennomførte i begynnelsen av september en prøvesprengning av den sjette og mest kraftige bomba som noensinne er registret i landet.

Atomprøvesprengningen var fire til fem ganger kraftigere enn bombene som ble sluppet over de japanske byene Nagasaki og Hiroshima under andre verdenskrig.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Nord-Korea hevdet at hydrogenbomba de testet, kan plasseres på en interkontinental ballistisk missil

Truslene flagrer

Ordkrigen mellom Nord-Koreas Kim Jong-un og USAs Donald Trump har eskalert ytterligere denne uka.

Da Trump debuterte som taler under FNs generalforsamling i New York tirsdag, kalte han Kim Jong-un for «en rakettmann på et selvmordsoppdrag» foran 129 statsoverhoder.

Og derfra har truslene mellom de to uforutsigbare statslederne flagret fram og tilbake.

Les mer om ukas ordkrig mellom Trump og Kim her.

Saken oppdateres