Kinesiske studenter advares mot å møte Dalai Lama

Kina-eksperter mener studentene risikerer sanksjoner.

Kinesiske utvekslingsstudenter advares mot konsekvensene av å delta under Dalai Lamas besøk i Norge neste uke. Foto: AFP Photo/Lobsang Wangyal/NTB Scanpix
Kinesiske utvekslingsstudenter advares mot konsekvensene av å delta under Dalai Lamas besøk i Norge neste uke. Foto: AFP Photo/Lobsang Wangyal/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kinesiske utvekslingsstudenter advares mot konsekvensene av å delta under Dalai Lamas besøk i Norge neste uke.

Flere Kina-eksperter sier studentene risikerer sanksjoner hvis de er til stede når Tibets åndelige leder besøker Det Norske Studentersamfund 8. mai, skriver Universitetet i Oslos studentavis Universitas.

- Det er kjent at den kinesiske ambassaden hele tiden følger med på landets utvekslingsstudenter. Det samme gjelder norske forskere og kanskje også norske kinesiskstudenter, sier Halvor Eifring, professor i moderne kinesisk ved universitetet.

Den kinesiske ambassaden i Oslo ønsker ikke å kommentere saken.

Kina-professor Harald Bøckman ved Senter for utvikling og miljø er ikke i tvil om at kinesiske studenter har gode grunner til å holde seg hjemme.

- Ambassaden har en «onkel» - en såkalt «shushu» - som følger med på hva studentene foretar seg. Hvis kinesiske studenter dukker opp på arrangementet, vil de få anmerkning i boka, sier han og legger til:

- Og hvis den kinesiske ambassaden i Oslo ikke gjør jobben sin og følger godt nok med, vil også de få anmerkninger fra Beijing.

Han tror imidlertid at en slik anmerkning neppe vil få like store konsekvenser for studentene som «i gamle dager», da det kunne ødelegge videre karrieremuligheter.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer