- Kinoen manglet sikkerhetsvakter

Cinemark i Aurora pleier å ha vakter i helgene, men premieren på Batman-filmen var på en torsdag.

KINOEN: Den 19. juli ble 12 personer skutt og drept inne på denne kinoen i Aurora. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP/NTBScanpix
KINOEN: Den 19. juli ble 12 personer skutt og drept inne på denne kinoen i Aurora. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er nå over en uke siden en mann gikk inn på en kino i Aurora i Colorado og skjøt og drepte 12 mennesker, og skadde 58, da Batman-filmen «The Dark Knight Rises» hadde premiere.

Nå skriver nyhetsbyrået AP at kinoen ikke hadde noen uniformerte vakter kvelden massakren skjedde, slik andre kinoer, som er eid av samme selskap, pleier å ha.

I helgene Vakter på kinoene pleier å være væpnet og bruker ofte tiden på å gå igjennom kinoen, sjekke vesker og ta seg av mindre problemer som kan oppstå. Vanligvis er det vakter på fredager og lørdager, som er kinoens travleste dager, men massakren skjedde på en torsdag.

Det er i ettertid umulig å vite om slike vakter ville ha hatt mulighet til å stoppe James Holmes før han hadde åpnet ild og skadd og drept så mange mennesker.

Nå reagerer pårørende på at det ikke var vakter tilstede under Batman-premieren.

- Hvis de pleier å ha vakter på fredager og lørdager, så burde de i hvert fall ha det på slike premierer, sier Larry Lowak, som er far til en av de skadde etter massakren, til AP.

Lokal politisjef Dan Oates bekrefter for AP at kinoen i Aurora vanligvis pleier å ha politimenn som vakter i helgene, men at de ikke hadde noen den 19. juli, da massakren skjedde.

- Kinoen har ikke uvanlig mye klager eller kriminalitet, sier politibetjent Cassidee Carlson til AP.

Våpendebatt Flere andre kinoer sier at de pleier å ha vakter på kvelder med store premierer, eller andre anledninger som gjør at det kommer uvanlig mange publikummere til kinoen.

Etter massakren har også debatten om våpenlovene i USA rast. Mange kinoer, også Cinemark i Aurora, har et forbud mot at publikummere kan få bære med seg våpen inn på kinoen.

- Hvis publikum kunne ha tatt med seg våpen inn på kinoen, så kunne vi ha stoppet massakren, sier Dudley Brown, leder i Rocky Mountain Gun Owners, til AP. Han har valt å boikotte kinoer som har et slikt forbud.

Hubert Williams, tidligere leder for politiet i Newark, er ikke enig med Brown. Han sier til AP at om et slikt forbud blir opphevet, så ville det kun gi trygget på papiret.

- Virkeligheten er mye mer komplisert. Hva om du trekker et våpen, sikter på gjerningsmannen, og noen andre tror at det er du som er skytteren?, spør han.

- Ville du ha angrepet noen med militære våpen, slik James Holmes hadde?, fortsetter Williams.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer