STEMTE: En kirgisisk soldat sier sin mening i søndagens folkeavstemning om en ny grunnlov. Interimsstyret satte til side alle advarsler og insisterte på å gjennomføre avstemningen. Foto: REUTERS / Vasilij Fedosenko / SCANPIX
STEMTE: En kirgisisk soldat sier sin mening i søndagens folkeavstemning om en ny grunnlov. Interimsstyret satte til side alle advarsler og insisterte på å gjennomføre avstemningen. Foto: REUTERS / Vasilij Fedosenko / SCANPIXVis mer

Kirgiserne stemte for ny grunnlov i ruinene

Tross advarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Interimsstyret satte til side alle advarsler og gjennomførte søndagens folkeavstemning om en ny kirgisisk grunnlov. Eksperter advarte mot at avstemningen kunne nøre opp under mer etnisk vold i landet.

- Den nye grunnloven er vedtatt, til tross for de voldsomme angrepene fra motstandere, sa Otunbajeva bare timer etter at valglokalene hadde lukket.

- Folket har satt en stopper for denne epoken med autoritært nepotiststyre. I dag har vi seiret på veien mot ekte folkestyre, sa hun.

Voldsbølge Støvet har så vidt lagt seg i Sør-Kirgisistan etter voldsbølgen som kan ha kostet flere tusen mennesker livet tidligere denne måneden. Flere hundre tusen etniske usbekere ble drevet på flukt.

Grunnlovsendringen vil overføre makt fra president til statsminister og åpner for valg i oktober og internasjonale anerkjennelse av regimet.

Valgdeltakelsen under grunnlovsavstemningen var ifølge Otunbajeva 65,1 prosent, mens valgkommisjonen oppgir at frammøtet var på 57,7 prosent.

Mange etniske usbekere hadde varslet at de ville boikotte avstemningen, men det var usbekere som møtte opp i valglokalene i Osj i dag.

- Jeg stemte ja slik at situasjonen blir bedre. Mange usbekere har lidd, og mange av familiemedlemmene mine er døde. Jeg er redd, men kom for å stemme, sier usbekiske Dlora Kazakbajeva.

- Knuser myter Strømmen av velgere til valglokalene i Osj, byen som var sentrum for den verste volden, var jevn. Oppmøtet «knuser myten om at Kirgisistan kollapser, at det er borgerkrig», mener visestatsminister Omurbek Tekebajev.

- Vårt land er i stor fare, men resultatet av folkeavstemningen vil vise at landet står sammen og at vi er ett folk, sa Otunbajeva etter at hun avla stemme på statsuniversitetet i Osj.

TIL STEMMEURNE I RUINENE: I ruinene av byen Osj gikk innbyggerne til stemmeurnene søndag for å si sin mening om en ny kirgisisk grunnlov. Foto: REUTERS / Vasilij Fedosenko / SCANPIX
TIL STEMMEURNE I RUINENE: I ruinene av byen Osj gikk innbyggerne til stemmeurnene søndag for å si sin mening om en ny kirgisisk grunnlov. Foto: REUTERS / Vasilij Fedosenko / SCANPIX Vis mer

- Vi ønsker å lege sårene vi har fått den siste tiden.

Advarsler Det er ikke mer enn et par måneder siden landets president Kurmanbek Bakijev ble fjernet fra makten. Og det manglet ikke på advarsler om at sikkerheten var for dårlig til å gjennomføre folkeavstemningen.

Human Rights Watch (HRW) mener valget kan gjøre situasjonen enda mer usikker, mens International Crisis Group ba myndighetene utsette avstemningen.

- Vi mener sikkerhetssituasjonen er slik at det vil være tilrådelig å utsette avstemningen noe til situasjonen har stabilisert seg, sa Ole Solvang i HRW til NTB før helgen.

(NTB)

NY GRUNNLOV: Kirgisistans interimspresident Roza Otunbajeva sier den nye grunnloven ble godkjent i søndagens folkeavstemning. Foto: REUTERS / Sjamil Sjumatov / SCANPIX
NY GRUNNLOV: Kirgisistans interimspresident Roza Otunbajeva sier den nye grunnloven ble godkjent i søndagens folkeavstemning. Foto: REUTERS / Sjamil Sjumatov / SCANPIX Vis mer