Kirgisisk leder utelukker massiv maktbruk

Opposisjonen krever presidentens avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirgisistans president sier det ikke vil bli brukt massiv makt mot opposisjonen, men eksperter utelukker ikke en voldelig utgang på konflikten i landet.

Opposisjonen i Kirgisistan krever at president Askar Akajev går av og har tatt kontroll over to byer sør i landet.

-Midlertidig fenomen

Akajev mener landets nye nasjonalforsamling er valgt på lovlig vis, og sier han føler seg trygg på at uroen i sør «ved hjelp av aktive tiltak» snart vil bli brakt under kontroll.

- Den nåværende situasjonen i republikken er et midlertidig fenomen, sa han tirsdag, og utelukket at det vil bli erklært unntakstilstand.

- Alt dette har som mål å provosere myndighetene til å ty til massiv maktbruk. I dette henseendet vil jeg på det sterkeste understreke at jeg, som president, aldri kommer til å gå til slike skritt, sa Akajev, ifølge Reuters.

Resultatene etter valget av ny nasjonalforsamling nylig, viser at 69 av 75 representanter er valgt på lovlig vis. Valget er dermed gyldig, erklærer valgkommisjonen.

Opposisjonen fikk bare et fåtall av de 75 plassene etter valget, og opposisjonelle kandidater ble ved flere tilfeller nektet å stille til valg.

Akajev beskylder opposisjonen for å ha forsøkt å kuppe makten, og hevder at kuppforsøket er styrt og finansiert fra utlandet, skriver AFP.

Kan bli mer vold

Bevæpnet med bensinbomber og stokker drev opposisjonen mandag politiet ut av landets nest største by Osj og tok deretter kontroll over flyplassen, rådhuset og flere politistasjoner.

Opposisjonen tok tidligere kontroll over byen Jalal-Abad, og oppfordret tirsdag til demonstrasjoner i hovedstaden Bisjkek.

- Protestene er velbegrunnet og potensialet for en landsomfattende konflikt er absolutt til stede. Både myndighetene og opposisjonen må besinne seg, sier Helsingforskomiteens assisterende generalsekretær Gunnar Karlsen, som ikke utelukker borgerkrig.

- Vi kan ikke se bort fra den muligheten. Det er veldig sterke motsetninger, sier Karlsen til NTB.

- Valget utløste uro

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skriver i sin vurdering at valget på flere områder ikke oppfylte internasjonale standarder for demokratiske valg.

Valgjukset var ikke i seg selv årsaken til urolighetene, men fungerte som en utløsende faktor for misnøyen med Akajev-regimet, mener rådgiver Berit Lindeman ved Helsingforskomiteen.

- Jeg er overrasket over at dette har blusset opp nå. Det var rolig da vi var der, sier Lindeman, som var valgobservatør under den første runden 27. februar.

En framstående menneskerettsaktivist og en opposisjonsleder er blitt arrestert i Kirgisistan i løpet av det siste døgnet.

- Det vil være naivt å tro at konflikten ikke kan ende med maktbruk. Men vi får håpe myndighetene klarer å løse dette ved hjelp av samtaler, slik at vi slipper massearrestasjoner, sier Lindeman til NTB.

Komplisert konflikt

Gunnar Karlsen, som var i Kirgisistan under første valgrunde i februar, peker på at konflikten har mange aspekter. Landet har en etnisk sammensatt befolkning, Akajev har ikke iverksatt de reformene han har lovet og korrupsjonen er svært utbredt.

- Foreldre må betale lærere for at de skal bry seg om barna deres, sier Karlsen til NTB.

I tillegg finnes det tegn på at radikale, islamske bevegelser kan være i ferd med å slå rot sør i landet. Utbredt fattigdom og manglende økonomisk fremgang utgjør en annen dimensjon ved konflikten.

- En liten elite blir rikere og rikere, men folk flest ser lite til rikdommen, sier Karlsen.

Akajev var tidligere kjent som den mest liberale lederen i de fem sentralasiatiske landene, men inntrykket har endret seg i det siste.

EU og FN reagerer

Mens Russland fordømmer det landet beskriver som ulovlige protestaksjoner, er både FN, EU og flere andre land bekymret over uroen i Kirgisistan.

FNs generalsekretær Kofi Annan sier i en uttalelse at han er «motstander av vold og trusler som redskap for å løse politiske og valgmessige uenigheter».

Han får støtte fra EU.

- De siste meldingene om voldsutbrudd og bruk av makt mot demonstranter i Osj og Jalal-Abad er særlig urovekkende, sier EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana. (©NTB)

President: Bøker og plakater av president Akajev blir brent av demonstrantene.
Tusenvis: Flere tusen demonstranter gjør opprør.