OVERTATT: Triumferende demonstranter poserer for fotografen inne på den avsatte presidentens kontor. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/SCANPIX
OVERTATT: Triumferende demonstranter poserer for fotografen inne på den avsatte presidentens kontor. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/SCANPIXVis mer

Kirgisistans kuppmakere takker Russland for hjelpen

Nå vil de stenge amerikansk flybase som takk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Ikke før hadde USAs president Barack Obama og Russlands president Dmitrij Medvedev undertegnet en forsonlig nedrustningsavtale, så ba en av Medvedevs utsendinger om at amerikanernes viktige flybase i Kirgisistan stenges.

Mindre enn et døgn etter at det ble gjennomført kupp i det den tidligere Sovjetrepublikken, gjorde russerne det klart at det bare skal være en base i Kirgisistan, og den skal være russisk.

Og mens Kirgisistans selvutnevnte ledere takker Russland for deres avgjørende støtte i å avsette «et nepotistisk og kriminelt regime», sier president Kurmanbek Bakijevs fra sitt skjulested at han nekter å overgi seg.

Presidenten måtte onsdag kveld rømme hovedstaden Bisjkek i et småfly på grunn av de blodige gateslagene som utspilte seg mellom sikkerhetsstyrker og opposisjonelle.

Også torsdag har det vært tilløp til skyting i den mørklagte hovedstaden, men det er uklart hvorvidt dette er kirgisiske styrker kontrollert av opposisjonen som kjemper mot presidentens tilhengere eller om det bare er skudd som er løsnet mot plyndrere.

I hovedstadens gater var det dagen derpå få tegn til væpnede styrker som fortsatt er lojale til presidenten, ifølge nyhetsbyrået AP.

Putin ringte førstKirgisistans opposisjonsleder — og utenriksminister i president Bakijevs regjering - Rosa Otunbajeva, kunngjorde at hun har dannet en overgangsregjering som skal sitte i seks måneder og ledes av henne.

Kort tid etter ringte Russlands statsminister Vladimir Putin. Putin var dermed den første internasjonale lederen som anerkjente Otunbajeva som leder for den tidligere Sovjetrepublikken.

Ifølge Otunbajeva spurte Putin hvordan Russland kunne hjelpe:

- Vi ble enige om at min nestkommanderende og republikkens tidligere statsminister Almaz Atambajev skal fly til Moskva for å formulere våre behov, fortalte Kirgisistans selvutnevnte leder til den russiske radiostasjonen Ekho Moskvy, ifølge AP.

Uttalelsen fra Kirgisistans kuppmakere bidro ikke til å dempe spekulasjonene om at Russland har hatt en finger med i spillet. På en pressekonferanse i den russiske byen Smolensk nektet Putin for at Moskva hadde vært involvert i avsettelsen av presidenten, og sa han var overrasket over utviklingen.

- Russisk gledeOmurbek Tekebajev, en tidligere kirgisisk opposisjonsleder som har overtatt det konstitusjonelle ansvaret i den nye regjeringen, sier derimot at «Russland spilte en rolle i avsettelsen av Bakijev».

- Dere har sett Russlands glede over at Bakijev er borte? sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Og legger til:

- Så det er en høy sjanse for at de amerikanske flybasene i Kirgisistan vil opphøre.

Kirgisistan er et land med få naturressurser, og har etter at økonomien kollapset på 90-tallet forsøkt å utnytte sin strategiske posisjon mellom Russland, Kina og USAs behov for en flybase til de amerikanske operasjonene i Afghanistan til det ytterste.

Parallelt med at USA har presset på for å beholde Manas-basen i nord, har Russland øvet tilsvarende press for å få sparket ut USA fra det de anser som sin egen bakgård.

Striden toppet seg i februar i fjor, da kirgiserne ga USA en utkastelsesordre bare uker etter at Russland hadde gitt det fattige landet et lån på 2 millarder dollar og 150 millioner dollar i økonomisk støtte.

Russland benektet at det var en sammenheng, men USA slo seg ikke til ro med den forklaringen.

Kort tid etter inngikk amerikanerne en avtale om forlengelse av flybasen, i bytte mot at den årlige leia ble tredoblet til 60 millioner dollar.

Beriket seg selvSiden den gang har forholdet mellom Moskva og president Bakijev vært på nedadgående kurs, skriver magasinet Time.

Den økende misnøyen med regimet i Kirgisistan resulterte i demonstrasjoner og uro i slutten av mars. Misnøyen har rot i stadig økende priser og korrupsjon. En tredel av befolkningen har sunket under fattigdomsgrensen, og mange av innbyggerne er også blitt rammet av at kirgisiske gjestearbeidere i Russland sender mindre penger hjem som følge av finanskrisen.

Onsdag eksploderte situasjonen, da demonstranter stormet regjeringsbygg, og opprørspoliti svarte med å skyte mot menneskemengdene. Ifølge det kirgisiske helsedepartementet ble 74 drept og over 400 innlagt på sykehus.

Det er bare fem år siden Bakijev kom til makten gjennom den såkalte Tulipan-revolusjonen, og Kirgisistans første president Askar Akajev ble avsatt.

Selv om Bakijev har sørget for en viss stabilitet i landet, hevder opposisjonen det har gått på bekostning av demokratiseringprosessen.

Presidenten beskyldes, i likhet med sin forgjenger Akajev, for å ha misbrukt presidentmakten til å berike seg selv. Flere familiemedlemmer, deriblant sønnen, skal ha fått toppstillinger.

DAGEN DERPÅ: En gutt sykler forbi et utbrent kjøpesenter i hovedstaden Bisjkek dagen etter at presidenten måtte flykte. Foto: REUTERS/Vladimir Pirogov/SCANPIX
DAGEN DERPÅ: En gutt sykler forbi et utbrent kjøpesenter i hovedstaden Bisjkek dagen etter at presidenten måtte flykte. Foto: REUTERS/Vladimir Pirogov/SCANPIX Vis mer