Kirijenko blir statsminister

Etter en hemmelig avstemming i statsdumaen i formiddag er det klart at Sergej Kirijenko blir Russlands nye statsminister. Russerne er mektig lei av den politiske krigen i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det måtte tre avstemmingsrunder til før nasjonalforsamlingen godkjente Boris Jeltsins statsminister-kandidat. Dagens avgjørelse om hemmelig avstemming førte trolig til Kirijenkos seier.

Overbevisende flertall

Kirijenko fikk 251 av 276 stemmer. Dette er langt mer enn han trengte, og langt mer enn forventet. For å bli valgt til statsminister trengte 35 år gamle Kirijenko 226 stemmer.

Politisk krise

Bondepartiet og enkelte representanter fra kommunistpartiet signaliserte før avstemmingen at de ville stemme for Kirijenko for å unngå å kaste landet ut i en konstitusjonell krise.

Den hemmelige avstemmingen gjorde det lettere for de enkelte å stemme etter egen overbevisning, og ikke følge kommunistpartiets offisielle linje.

Kommunistleder Gennadij Ziuganov er den som har gått hardest mot Kirijenko. Han ville bruke saken til å feste grepet om de mange fraksjonene innad i kommunistpartiet. Kommunistpartiet valgte å boikotte dagens avstemming.

Politikerforakt

Russerne er mektig lei av vinglingen i russisk politikk. De ønsker Kirijenko velkommen fordi han ikke er en typisk politiker.

Det opposisjonen i dumaen trekker fram som Kirijenkos svakhet, mangelen på politisk erfaring, trekker folket fram som hans styrke. De mener det er bra at han ikke er skåret over samme lest som «bråkebøttene» i nasjonalforsamlingen.

Kirijenko har bakgrunn fra bankvesenet. Jeltsins politiske broiler innrømmer åpent at han ikke er en typisk politiker, hans ambisjoner går i retning av å fortsette liberaliseringen av Russland.

Kommunistene mener han går for langt i sin markedsliberalisme, mens liberalistene mener Kirijenko ikke går langt nok.