Kirijenko danner ny regjering i Russland

Russlands president Boris Jeltsin ba mandag Kirijenko om å danne ny regjering. Det formelle regjeringsoppdraget kom få timer etter at Kirijenko var utnevnt til fungerende regjeringssjef etter Viktor Tsjernomyrdin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min hovedoppgave blir å sørge for at regjeringens arbeid fortsetter uten avbrudd, det er dette Jeltsin har bedt meg om, sa Kirijenko.

Boris Jeltsin avsatte tidlig i dag morgen Viktor Tsjernomyrdin og hele regjeringen, noe som straks ble bekreftet av presidentens egen pressetjeneste. Kirijenko var tidligere energiminister og en nær alliert til Boris Nemtsov, en annen av de fremste reformpolitikerne i regjeringen.

Forberedelser

Jeltsin sa i russisk tv mandag at han ønsker å la Tsjernomyrdin konsentrere seg om forberedelsene til presidentvalget i år 2000. Dette var begrunnelsen for å gi den aldrende Tsjernomyrdin sparken og be den 35 år gamle Kirijenko sette sammen en ny regjering.

- Jeg har gitt Tsjernomyrdin klare instrukser om å konsentrere seg om de politiske forberedelsene til neste presidentvalg. Valget i år 2000 er svært viktig og kan bli bestemmende for Russlands fremtid, sa Jeltsin i en kunngjøring på tv-stasjonen NTV.

Presidenten roste Tsjernomyrdin for det arbeidet han har utført som regjeringssjef siden 1992. - Han har gjort en utmerket jobb for Russland, og jeg setter stor pris på hans pålitelighet og sterke karakter, sa Jeltsin, som flere ganger tidligere har latt det skinne gjennom at han gjerne ser Tsjernomyrdin som sin etterfølger.

«Trenger nye ledere»

- Men Russland trenger i dag en ny «ledergruppe» som er mer handlekraftig. Den nye regjeringen må anstrenge seg mer for å finne løsninger på konkrete økonomiske og sosiale problemer, sa Jeltsin til NTV. Utenriksminister Jevgenij Primakov var raskt ute med å presisere at landets utenrikspolitiske kurs ligger fast, melder nyhetsbyrået DPA.

Verken president Bill Clinton eller Tysklands statsminister Helmut Kohl har ønsket å kommentere Jeltsins overraskende beslutning. Kohl reiser onsdag sammen med Frankrikes president Jacques Chirac til et tre dagers toppmøte med Jeltsin i Moskva.

Russiske nyhetsbyråer var raskt ute med å nevne første visestatsminister Boris Nemtsov som mulig ny statsminister. Til Interfax sa Nemtsov mandag morgen at han «kom til å møte Jeltsin ganske snart, og at han ikke utelukket at spørsmålet om hans deltakelse i den framtidige regjeringen ville bli drøftet».