Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kirijenko truer med å gå av

MOSKVA (NTB-AFP-Reuters): Den russiske regjering vil gå av hvis ikke Statsdumaen godkjenner de økonomiske kriseplanene. Det var statsminister Sergej Kirijenkos klare budskap til de folkevalgte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunistlederen Gennadij Ziuganov var raskt ute med å love støtte til deler av Kirijenkos kriseplan, samtidig som han benyttet anledningen til en ny salve med kritikk av president Boris Jeltsin.

Statsdumaen skal drøfte omfattende tiltak for å få bukt med landets økonomiske problemer, og president Jeltsin har utsatt flere viktige møter for å følge regjeringens kamp for å få presset gjennom krisepakken.

Går av

- Hvis dere mener regjeringens avgang kan løse problemene, så er vi villig til å gå av, sa Kirijenko på direkte spørsmål fra salen, da debatten om landets finanskrise begynte.

Men i sin tale til duma-representantene la Kirijenko vekt på samhold. Han oppfordret representantene til å vise politisk klokskap og akseptere de upopulære tiltakene som vil ramme hele befolkningen.

- La oss arbeide sammen, sa Kirijenko, da han la fram de mange forslagene om balansert budsjett, skattelovgivning og mulighetene for industrivekst i årene fremover.

Kraftige kutt

Kirijenko gjorde ingen forsøk på skjønnmaling, og forespeilte ingen rask økonomisk oppgang.

- Det vil ta mellom 18 måneder og to år å komme skikkelig på offensiven med økonomisk vekst som resultat, sa han.

Men allerede i november må regjeringen kunne vise til balanse i budsjettet. Det blir ingen enkel oppgave - ikke minst fordi skatteinnkrevingen er så mangelfull.

- Vi behøver månedlige inntekter på 25 milliarder rubler (32 milliarder kroner) for å sikre budsjettbalansen. Men i dag ligger statens månedsinntekter på 21 milliarder rubler, og vår oppgave blir å bringe balanse innen 1. november i år, sa Kirijenko til de folkevalgte.

Sparepakken betyr at utgiftene på årets budsjett må reduseres med om lag 42 milliarder rubler (52 milliarder kroner). I tillegg skal det brukes 20 milliarder rubler på tiltak for å styrke inntektssiden.

Alvorlig situasjon

Samtidig med at Kirijenko begynte på sin tale inne i nasjonalforsamlingen, samlet kullgruvearbeidere fra Sibir seg utenfor med krav om at president Jeltsin går av og regjeringen legger om sin økonomiske kurs.

Gruvearbeiderne har ikke fått utbetalt lønn på flere måneder og har gjentatte ganger gått til streik for å legge press på myndighetene. Nå fulgte de Kirijenkos tale fra en TV-skjerm som var satt opp spesielt for dem.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!