Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kirka må si mer unnskyld

Biskop Finn Wagle tar ikke kritikk for å ha møtt kjente norske Quisling-revisjonister. - Vi må møte alle. Kirka må si mer unnskyld, sier Wagle til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møtte Nidaros-biskop Finn Wagle den såkalte Vennekretsen av NS-barn. Flere av medlemmene i foreningen er kjente revisjonister.

- Vi må møte alle. Jeg ville høre hvordan disse har opplevd sine møter med kirka, sier Wagle til Dagbladet.no etter møtet. Han understreker at han tar sterk avstand fra revisjonismen og forsøkene på renvasking av nazismen.

- Men hvis de føler at kirken vil dem vel vil det være lettere for oss å imøtegå deres standpunkter.

Møtet ble gjennomført på en kafe i Oslo som i mange år har vært et kjent møtested for nordmenn som var med i Hitlers SS under krigen. Vennekretsleder Inger-Cecilie Stridsklev betegner valget av møtelokale som «tilfeldig».

Angrer ikke

Biskop Wagle angrer ikke på at han stilte opp på gårsdagens møte, men gjør det klart at han tar avstand fra det revisjonistiske budskapet til flere av foreningens medlemmer.

- Jeg fikk høre mye i dag. Det er tankevekkende for meg at mange av barna til medlemmer av Nasjonal Samling føler at de ble tatt bedre imot i frikirkene enn i statskirken.

Wagle tror ikke kirkens forsoningsprosesser med samene, taterne, krigsbarna og NS-barna er siste gang statskirken må bøye hodet og si unnskyld. Han tror det står flere grupper i kø.

- De som sier at de homofile er den eneste gruppen som står igjen, har de ikke skjønt det. Kirken er et speil av samfunnet. Det spennende er hvilke grupper kirken vil måtte si unnskyld til om femti år.

Signaliserer du nå at når homostriden er over i kirken vil det være på plass med en unnskyldning til de homofile?

- Kirken bør få ros for at den tar fatt i dette spørsmålet. I andre deler av samfunnet, som idretten, er det jo helt taust.

Wagle beklager at han ikke helt har klarsynet til å se nøyaktig hvilke grupper ettertiden vil mene samtiden undertrykte, men ser ikke bort i fra at den neste som får en unnskyldning fra kirken er Moder Jord.

- Et av de temaene som vil kunne komme opp er nok forholdet til skaperverket. Kirken er ikke den kritiske faktoren den burde være når det gjelder miljø.