Kirka vil at rumenerne skal rydde opp og forlate stedet innen lørdag

Rumenere, representanter fra kirka og «Folk er folk» i møte i Sofienberg menighetshus.

PÅ VEI INN: Her er rumenerne på vei inn til møtet i Sofienberg menighetshus. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
PÅ VEI INN: Her er rumenerne på vei inn til møtet i Sofienberg menighetshus. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Representanter fra kirka og organisasjonen «Folk er folk» har i morgentimene i dag sittet i et møte på Sofienberg menighetskontor sammen med flere rumenere, for å finne ut av hva som skal skje videre med rumenerne, som har slått leir utenfor Sofienberg kirke.

Etter møtet forteller kirkewerge Robert Wright at kirka ikke lenger ønsker å være et oppholdssted for rumenerne.

- Vi ber om at kirken skal være ryddet til i morgen, og arbeidet må starte så fort som mulig, sier Wright.

- Vi har hele tiden vært enige om at dette har vært en midlertidig løsning, og kirka har hele tiden hatt tett kontakt med kommunen og politiet. Kirka kan ikke vurdere sikkerhet og helseforhold til dem som bor der. De som bor der har gitt ønske om å få et pusterom, det har de fått der. Kirka har hjulpet dem med en dialog med politiet, så de har blitt hørt, sier Wright.

Fungerende biskop Olav Dag Hauge understreker at kirka ikke vil tvinge rumenerne ut av området, men at politiet har myndighet til å gripe inn når de vil.

Rumenerne holder nå et eget møte utenfor kirka.

- Tråkker på oss Miclescu Selejan og Nicolae Cáldáraru, er to av rumenerne som deltokl på møtet i dag. De siste dagene har de bodd utenfor kirka.

- De tråkker på oss som allerede ligger nede, sa Cáldáraru til Dagbladet i går.

- Det er umenneskelig, de respekterer dyr mer enn de respekterer oss, tilføyde Selejan.

De påpeker at de synes at det er problematisk om kirka tar en politisk avgjørelse om teltleiren, og sier at de ikke vet hva de skal gjøre.

- Oppmerksomhet I området er det i dag mye synlig politi til stede i dag.

Kirka har tidligere vært klare på at de ønsker rumenernes aksjon velkommen, men har hele tiden presisert at det var midlertidig.

- Vi støtter oss nå til byrådets konklusjon. Denne aksjonen var aldri ment å være langvarig og vi regner med at leiren blir avviklet straks, sa talsmann for kirken og prost, Ingar Seierstad, til Dagbladet i går.

- Rumenerne har hele tiden sagt at teltleiren var ment som en aksjon for å få oppmerksomhet i media rundt deres sak. Det føler jeg at de nå har oppnådd, og håper at de vil avslutte aksjonen så fort som mulig, sier Seierstad.