Kirke- turister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen somrer har jeg besøkt Nidarosdomen i Trondheim. Jeg har alltid tent lys der. De er små og hvite, og jeg plasserte dem i sand. Hvis noen hadde spurt meg hvorfor jeg tente disse lysene, så ville jeg hatt vanskeligheter med å svare. Turister er kanskje flinkere til slikt.

Om sommeren strømmer turistene til kirken. I hvert fall i Bergen. De dreier seg om mange tusen mennesker. Nå har religionsforskere studert dem. Både i fjor og året før. Observert og intervjuet dem.

Turister fra mer enn 20 land er med i undersøkelsen. Den har et veldig klart trekk: Nordmenn flest holder seg langt unna norske kirker i ferien sin, slås det fast på forskning.no

Kanskje går vi glipp av noe. De utenlandske turistene forteller at de norske kirkerommene inviterer både til ro og ettertanke. Det hender noe med mange av turistene som besøker kirkene, hevder forskerne.

De er overrasket over hvor mange av dem som benytter anledningen til å tenne lys. Og når de gjør det, så tenker de over eksistensielle spørsmål samtidig, forteller turistene.

Ferien utgjør en pause fra hverdagslivet som gjør det mulig å reflektere over livet, forklarer forskerne.

Ja vel. Hver sommer kommer det altså utlendinger til norske kirker og tenker over eksistensielle spørsmål og reflekterer over livet. I hvert fall i fire kirker i Bergen.

Eller kanskje sier undersøkelsen mer om begeistrede forskere enn om tankefulle turister.

Når jeg besøker Nidarosdomen, tenner jeg lys fordi andre i kirken gjør det samme. Det er slik tida brukes der. Tenker jeg på noe, så er det at mine nærmeste må få et godt liv. Det kan nok sies å være en måte å be på, for oss som vanligvis ikke folder våre hender i kirker.

Men om noen, der og da, hadde spurt meg om jeg satt i filosofiske eller eksistensielle tanker, så hadde jeg kanskje svart ja. Rett og slett fordi spørsmålet ble stilt meg. Som undersøkelsen slår fast: Nordmenn flest har ikke tid til å gå i kirker og tenke dype tanker i ferien sin.