Kirke-floker for Jens

Påtroppende statsminister Jens Stoltenberg er ikke medlem av statskirken. Det er heller ikke vår kommende utenriksminister, Thorbjørn Jagland. Dersom flere enn ti kandidater på Stoltenbergs liste ikke er medlemmer, får han trøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For loven krever at minst halvparten av regjeringsmedlemmene må være medlemmer av statskirken.

Flere aktuelle statsrådsemner som er blitt nevnt i spekulasjonene, er ikke medlemmer av statskirken. Det gjelder blant andre tidligere kulturminister Turid Birkeland, stortingsrepresentant Grethe Fossum, tidligere statsråd Grete Knudsen og tidligere statssekretær Siri Bjerke. Heller ikke likestillingsombud Anne Lise Ryel, hyppig nevnt i regjeringsspekulasjonene, er medlem i statskirken.

På plass

Etter det Dagbladet erfarer, har Jens Stoltenberg langt på vei bestemt seg for hvilke personer han vil ha med seg på laget. Blant dem er tidligere statssekretær Siri Bjerke og stortingsrepresentant Trond Giske.

Fordelingen på departement er imidlertid ikke bestemt, og de utvalgte er heller ikke formelt ringt opp. Stoltenberg arbeider for å ha klar sin egen stab av medarbeidere før han rykker inn på statsministerens kontor fredag.

Jens Stoltenbergs valg av statsråder begrenses både av lover og regler. I tillegg til kravet om medlemskap i statskirken har Ap vedtektsfestet at minst 40 prosent av statsrådene i en Ap-regjering må være kvinner. Det er også en politisk nødvendighet å ha en god distriktsprofil. Ingen statsminister utgått fra Ap - eller fra noen annen regjeringskonstellasjon - kan se sine velgere i øynene dersom de unnlater å ta hensyn til distriktene. Regjeringen kan ikke bli for Oslo-dominert.

Kan få nei

Jens Stoltenberg må dessuten skjele til fagbevegelsens krav når han setter sammen den nye regjeringen. Seinest i går var LO-nestleder Gerd-Liv Valla ute og minnet Stoltenberg om at det ville være en stor fordel at LO ble representert i kollegiet. Sist, men ikke minst, må Stoltenberg ta hensyn til de yngste velgerne. AUF er alltid en samtalepart når en påtroppende statsminister fra Ap legger regjeringskabal.

Etter det Dagbladet erfarer har Jens Stoltenberg i nært samarbeid med partileder Thorbjørn Jagland og nestleder Hill-Marta Solberg satt sammen et lag som tar hensyn til alle disse kravene. Men dersom Stoltenberg får et nei fra en eller flere under sin ringerunde, må deler av kabalen legges på nytt.

Velger Siri

Etter det Dagbladet erfarer får tidligere statssekretær Siri Bjerke plass i regjeringen. Det betyr at Stoltenberg har gjort et valg mellom søster Siri og bror Rune Bjerke, tidligere finansbyråd i Oslo. Mange har lansert Rune Bjerke som ny finansminister eller olje- og energiminister. Men et søskenpar i en regjering ville vært en umulighet. I 1996 var Siri Bjerke nesten inne i Thorbjørn Jaglands kabal, men måtte ta til takke med statssekretærjobb i UD. I dag er hun leder av Ap's utredningssekretariat der hun har jobbet spesielt med utformingen av Ap's velferdspolitikk.

I KLEMMA: Jens Stoltenberg og mange av kandidatene til den nye regjeringen er ikke medlemmer i statskirken. Loven krever at halvparten av statsrådene må være medlemmer i statskirken.