<strong>FÅR GIFTE SEG:</strong>  Paret Øivind Instefjord Odemotland og Morten Ringsrud ønsker å gifte seg her i Ullerøy kirke. Da de forlovet seg for fire år siden, ville ikke kirkene i Søndre Skjeberg gi kirkelig forbønn til likekjønnet samliv. Men nå har de snudd, og til neste år står bryllupet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FÅR GIFTE SEG: Paret Øivind Instefjord Odemotland og Morten Ringsrud ønsker å gifte seg her i Ullerøy kirke. Da de forlovet seg for fire år siden, ville ikke kirkene i Søndre Skjeberg gi kirkelig forbønn til likekjønnet samliv. Men nå har de snudd, og til neste år står bryllupet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Kirke har snudd, Øivind og Morten får si ja likevel

Har ventet på Ullerøy kirke i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Innlegget om det homofile paret som ikke fikk gifte seg med forbønn i sin lokale menighet, var en av de mest leste sakene på Dagbladet.no i går.

- For noen uker siden var vi til stede da våre venner Silje og Anders sa ja til hverandre i Ullerøy kirke i Østfold. Det var en romantisk vielse og en flott bryllupsfeiring. Eneste skår i gleden var at jeg og min kjære ikke får lov til å gifte oss i den samme kirken, skrev Øivind Instefjord Ødemotland til Dagbladet Meninger.

Men kirken har snudd, og Ødemotland får nå sin Morten Ringsrud som ektefelle. De har bestemt seg for at det skal skje neste år.

- Ble slått i bakken De to møttes for ni år siden, og flyttet snart sammen. Kall det kjærlighet. Da Morten fridde på en overraskelsestur til Egypt, så bestemte de seg for at det skulle være de to.

De kontaktet derfor kirken og spurte om muligheten for kirkelig forbønn for samlivet. De fikk et rungende nei.

- Jeg er oppvokst i en tid hvor jeg har møtt lite motstand som homofil. Dette er første gang jeg har følt på homomotstanden, og jeg ble litt slått i bakken av svaret, sier Ødemotland til Dagbladet.

Men at kirkene i Søndre Skjeberg hadde snudd i saken tidligere i år, visste ikke paret. Så de to får faktisk møte til forbønn i Ullerøy kirke, nå.

- Det er ikke sånn at man står og banker på kirkedøren hver dag etter et avslag. Senest i fjor fikk ikke naboen lov til å komme til forbønnsvielse. Men vi ble veldig glade da sognepresten i går ringte og sa at vi er velkomne i Ullerøy, sier Ødemotland.

Menighetsrådet snudde For da sogneprest Elisabeth Varnes leste Ødemotlands innlegg i Dagbladet, ringte hun umiddelbart for å si at de var velkomne hos henne. 

- Menighetsrådet den gang, for fire år siden, var ikke åpen for at kirkene i Søndre Skjeberg skal brukes til slike seremonier. Som sogneprest tok jeg det rådet fra menighetsrådet, og da fikk Ødemotland nei til svar. Men kirkene kan nå brukes til forbønn for likekjønnede par. Det ble enstemmig besluttet i menighetsrådet i år, sier Varnes til Dagbladet.

Ødemotland sier mange har spurt hvorfor de valgte å vente på Ullerøy kirke, da de fikk nei.

- De har spurt hvorfor vi ikke kan velge et sted hvor vi er ønsket, og hvorfor det være vår lokale kirke. Men jeg har holdt på min barnetro og er sikker på at Vår Herre er med meg i livet. Og det er helt naturlig at jeg skal få gifte meg i Ullerøy kirke. Det er ikke noe annerledes med oss som par, og jeg lever i en tid hvor jeg forventer å bli behandlet som alle andre, sier Ødemotland.

En splittet kirke Det er opp til hver enkelt prest om homofile får ha en seremoni med forbønn i norske kirker. Denne forbønnen skal ikke ligne på en vielse, men det er opp til prestene hvordan forbønnen skal utformes og forstås.

Den norske kirke utfører altså ikke vielser for homofile ektepar, men de kan be om forbønn over samlivet. Sogneprest Varnes sier det er mange som ser fram til en endring her.

- De fleste er vel kjent med kirkens holdning til vigsel av likekjønnede par opp gjennom årene, og det har vært en sak som har vært vond både for kirken og dem det angår. Samtidig så er det jo mange som opplever å bli tatt imot med åpne armer i kirken, sier Varnes til Dagbladet.

Mange homofile par velger å se på forbønnen som en vielse, selv om de også må møte i tinghuset.

- Det er noen begrensninger for hvordan forbønnen kan gjennomføres, men det finner vi utav. Jeg tror det å gifte seg i en kirke handler vel som mye om tradisjon for folk, som om tro. For meg handler det om både tradisjon og tro, og for oss blir dette en vielse, sier Ødemotland til Dagbladet.

Vigsler for homofile i Den norske kirke

På Kirkemøtet i april ble klart at homofile fremdeles ikke får gifte seg i Den norske kirke. De sa også nei til en liturgi med forbønn for borgerlig inngåtte ekteskap.

• Da Kirkemøtet møttes i april ble det stemt over ulike alternativer for hvordan kirken skal forholde seg til likekjønnede ekteskap. Disse inkluderte utforming av vielses- eller forbønnsliturgi for kirken, noe som ville gitt likekjønnede par mer formaliserte rettigheter til å gifte seg med kirkens velsignelse. Å beholde dagens ordning var også et alternativ. Ingen av alternativene fikk flertall.

• Mange av deltakerne på Kirkemøtet har i etterkant ønsket at biskopene skal utforme ordninger prestene kan forholde seg til, inntil et nytt kirkemøte med ny sammensetning skal stemme over nye alternativer til vedtak.

Men på bispemøtet i Trondheim i mai stilte alle detakerne seg bak et vedtak som lukker døra for prester som vil vie homofile.

Vedtaket innebærer at det er opp til den enkelte prest om vedkommende ønsker å gjennomføre en forbønn for et homofilt ektepar, og denne forbønnen må ikke kunne ligne på en vielse.

(Kilde: NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer