Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kirke-nei til homofile samboere

Samboende homofile kan ikke ha vigslede stillinger som prest, kateket og diakon, ble det bestemt på kirkemøtet i Trondheim i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkemøtet åpnet imidlertid for at homofile som bor sammen kan ha ikke-vigslede stillinger i kirken. Hvem som ansettes kan løses ulikt i de enkelte menigheter ut fra lokale forhold.

Et forslag fra Ragnhild Hellemo fra Nord-Hålogaland bispedømmeråd om at alle kirkelige stillinger skal være åpne for enhver med kall fra Gud uten hensyn til seksuell legning eller sivil status, fikk 11 av Kirkemøtets 81 stemmer.

Biskop Rosemarie Köhn stemte først for dette forslaget og etter at det falt, stemte hun for flertallsforslaget som var forberedt av en enstemmig komite under Kirkemøtet.

Sterke følelser

Kirkemøtets sluttbehandling av homofili-saken i dag var preget av sterke følelser både fra tilhengere og motstandere av å tilsette homofilt samboende i kirkelige stillinger. Biskop Sigurd Osberg, som tidligere på Kirkemøtet hadde varslet at han primært ville stemme for Hellemos forslag, sa i debatten at han ville følge komite-innstillingen fordi den var mest i overensstemmelse med uttalelsen et samlet bispemøte hadde kommet fram til.

- På bispemøtet måtte alle parter gi mye. For dem som står på den andre siden har det kostet mye å bli enig med meg, sa Osberg. Han brast i gråt da han fortsatte: - Til mine homofile venner vil jeg si at jeg tror at dette vedtaket i det lange løp vil tjene dere best.

«Guds under»

Biskop Rosemarie Köhn sa at dersom Hellemos forslag ville blitt vedtatt på Kirkemøtet ville det vært et Guds under, og ikke åpning for et kaos slik noen har hevdet. - Men vi lever i realitetenes verden, ikke undernes verden. Derfor vil jeg følge komiteen. Men som en liten markering av inkonsekvens vil jeg rekke opp hånden også for Hellemos forslag, sa Rosemarie Köhn.

(NTB)

Hele Norges coronakart