Kirke-opprør

Da paven kom til Østerrike i går, møtte han de mest opprørske katolikkene i den romersk-katolske kirken. Sex-skandaler og krav om en modernisering av kirken fører til at stadig flere katolikker vender paven ryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det ble avslørt at erkebiskopen i Wien, kardinal Hans Hermann Groer, hadde begått seksuelle overgrep mot unge gutter, har østerrikske katolikker gjort opprør mot de konservative katolikkene som har fått tilslutning i Europa og USA.

Paven ga riktignok kardinal Groer sparken i april, og forviste ham til et kloster utenfor Dresden i Tyskland, men østerrikerne forlanger en unnskyldning fra den forviste kardinalen. Det har de ikke fått.

Nei til sølibat

Da det ble kjent at kardinalen hadde forgrepet seg på unge gutter, sto også prester fram, og fortalte at han hadde gjort seksuelle tilnærmelser mot dem.

Affæren med Groer har ført til at den østerrikske bevegelsen «Vi er kirken» har forlangt endringer som gjør kirken mer i takt med dagens samfunn.

De forlanger at den romersk-katolske kirken frafaller kravet om at prestene skal leve i sølibat. De forlanger også at kvinner skal ha full medinnflytelse i alle avgjørelser i kirken, og at kvinner kan ordineres til prester.
De forlanger også at menighetene skal ha innflytelse på utnevnelsen av biskoper. Bevegelsen vil også ha bort kirkens automatiske fordømmelse av sex før ekteskapet og av homoseksualitet.

Paven trenger ro

De konservative katolikkenes forhold til sex kaller bevegelsen «paralyserende tvangstanker rundt seksualmoral, som tar oppmerksomheten bort fra langt viktigere saker som fredsarbeid og sosial rettferdighet».

- Jeg håper at mitt besøk kan være til hjelp for å skape en enhetlig kirke i sannhet og kjærlighet, sa paven før avreisen til Salzburg, som er første stopp under Østerrike-besøket.

Det er imidlertid lite som tyder på at paven velger opprørernes linje mot de konservative kreftene.