Kirke på krabbegir

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igjen vil homosaken overskygge andre kirkesaker. Kirkemøtet som er kirkens øverste representative organ, skal denne uka igjen drøfte det betente homospørsmålet. Seks av elleve biskoper i Lærenemnda går inn for å anerkjenne homofilt samliv. Også Kirkerådet har anbefalt Kirkemøtet å gå bort fra vedtaket om at samboende homofile ikke kan ha vigslede stillinger. Biskopene går inn for lokal selvråderett. Kirken holder seg som kjent med to syn i denne saken: både for og mot.

Kirken nøler seg etter folket, men ligger langt på etterskudd etter loven. Høringsfristen for felles, kjønnsnøytral ekteskapslov gikk ut i september. I januar vedtas loven trolig i Stortinget. Den er så godt som i mål selv om flere senterpartipolitikere trolig tar dissens. Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa sørget under Soria Moria-forhandlingene for at hun som Sp-statsråd kunne markere enighet. Homo-dissens var det eneste punktet i regjeringserklæringen der trekløveret ikke ble enige. Men Ap og SV er lovet støtte av både Høyre og Venstre.

Kjønnsnøytral ekteskapslov åpner for at kirke- og trossamfunn har rett til å vie homofile, men ikke plikt, slik mange i SV sterkt ønsket. Regjeringen vil også foreslå at homofile får rett til å adopsjon og assistert befruktning.

Homofile kan i framtida bli viet ved alteret hvis de ønsker. Men homofile prester kan fortsatt nektes å vie folk. Et flertall av biskopene truer med full bryllupsnekt, for både homofile og heterofile, dersom regjeringens forlag til ny ekteskapslov vedtas.

Kirken beveger seg i krabbegir. 100 prester med mistillit til homoliberale biskoper har skrevet under på et opprop. Biskopen i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl, har et lønnlig håp om at Kirkemøtet gir homosaken de riktige proposisjoner. Vi håper også at Kirken en gang vil begynne å krangle om noe annet enn kjønn og kjærlighet.